ICT-sector weet energieverbruik binnen de perken te houden

Energiebesparing


In Nederland wordt in de industrie en dienstverlening veel energie verbruikt. Branche-organisatie kunnen een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van het energieverbruik in hun sector. In een korte serie zetten we de activiteiten van een aantal branche-organisaties op een rij. Vandaag Nederland ICT.


De ICT-sector verbruikt ongeveer twee procent van de elektriciteit in Nederland. Voor dataverkeer, koeling van datacenters en de productie van apparatuur. Met de toenemende digitalisering van de samenleving zal het belang en het gebruik van ICT en data alleen maar toenemen.

“De ICT-sector neemt daarom ook haar verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid”, zegt Jeroen van der Tang, Manager Duurzaamheid bij Nederland ICT. “Zo is het energieverbruik binnen het MJA3-energieconvenant van de ICT-sector de afgelopen jaren gelijk gebleven, terwijl het dataverkeer en -opslag met tientallen procenten is gegroeid.”

Binnen de ICT-sector speelt verduurzaming op drie niveaus een rol: wat de sector zelf kan besparen (Greening of ICT), de bijdrage van de sector aan energiebesparing in andere sectoren (Greening by ICT) en de bijdrage van ICT aan de circulaire economie.

Greening of ICT

Jeroen van der Tang: “De grootste bedrijven binnen de ICT-sector hebben zich binnen het MJA3-convenant (Meerjaren Afspraak) vastgelegd op structurele verbeteringen van de energie-efficiency. De afgelopen jaren zijn daar hele grote stappen gezet. Hierdoor zijn de energie-efficiencydoelstellingen voor 2020 reeds gehaald. De telecombedrijven hebben de afgelopen jaren zelfs minder energie verbruikt terwijl het dataverkeer met veertig procent is toegenomen. Ook bij datacentra zien we dat de groei van het energieverkeer is beperkt door de vele energiebesparende maatregelen. Voor andere bedrijven, ook bedrijven die het convenant niet ondertekend hebben, zijn dat goede voorbeelden.”

“De ICT is een sector die als energiebron voornamelijk elektriciteit verbruikt. Deze stroom is grotendeels groen en de helft van deze duurzame energie komt uit Nederland. Daarmee zijn we een sector die veel energie verbruikt, maar per saldo weinig CO2 uitstoot.”

Warmteproductie

Het derde thema binnen de ‘Greening of ICT’ is de warmteproductie, met name in datacenters. Restwarmte is energie die in de omgeving gebruikt kan worden. Van der Tang: “Een goed voorbeeld is het datacenter van NLDC (KPN) op de High Tech Campus in Eindhoven, dat de ICT Milieu Award heeft gewonnen. De warmte die daar vrijkomt, wordt gebruikt om de omliggende gebouwen op de campus te verwarmen en de koude uit het netwerk wordt weer gebruikt om het datacenter efficiënt te koelen.

Ook in Aalsmeer staat een groot nieuw project op stapel. Daar worden door de warmte van een datacenter een zwembad, school en kassen verwarmd. En in de toekomst ook een woonwijk.” Hiermee spelen datacenters een nieuwe rol in de energietransitie.

Greening by ICT

“De ICT-sector levert een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het energieverbruik in alle lagen van de economie en maatschappij. Denk daarbij aan slimme(re) toepassingen, processen die efficiënter worden door het toepassen van ICT-oplossingen. In de routekaart ICT 2030 heeft Nederland ICT al in 2012 haar visie op dit onderwerp uitgewerkt. Concrete terreinen waar ICT veel impact op het energieverbruik heeft, zijn de gebouwde omgeving, slimme energienetwerken (smart grids) en vervoer & logistiek. Bijvoorbeeld vuilniswagens die pas gaan rijden als een vuilcontainer vol is.”

Circulaire economie

Eén van de onderdelen van Nederland ICT is de Stichting ICT Milieu. Deze stichting is één van de opdrachtgevers van Wecycle, die inzameling en verwerking van 10 miljoen kilo afgedankte ICT-apparatuur organiseert. “Door hoogwaardige recycling wordt 8 miljoen kilo aan grondstoffen teruggewonnen. Door deel te nemen aan ICT Milieu voldoen ICT-hardware bedrijven aan de wettelijke producenten-verantwoordelijkheid voor ICT-afval en dragen ze actief bij aan een meer circulaire economie.”

ICT Milieu roept bedrijven op bij de afdanking van professionele ICT-apparatuur gebruik te maken van WEEELabEx (Waste Electric and Electronic Equipment LABel of EXcellence) gecertificeerde verwerkers, zodat ook deze apparatuur hoogwaardig en (data)veilig wordt verwerkt.

Eerder verscheen in deze serie interviews al: Koninklijke Horeca zet voor energiebesparing in op bewustwording van de leden >

Foto’s: Jeroen van der Tang en een datacenter via Nederland ICT

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder