Informatieplicht: Bedrijven moeten zelf bewijzen dat ze energie besparen

Energiebesparing

Zeker honderdduizend bedrijven in Nederland moeten eens in de vier jaar gaan rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben genomen. Dat maakt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend aan de Tweede Kamer.

Wet Milieubeheer

Volgens de Wet Milieubeheer – die al 25 jaar bestaat – zijn bedrijven nu al verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die ze binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. Weinig bedrijven zijn echter bekend met deze wet en de overheid doet weinig moeite om deze wet te handhaven.

Het gaat bijvoorbeeld om winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. De voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord Ed Nijpels sprak eerder over een investering voor het bedrijfsleven van een slordige 900 miljoen euro met een geschatte jaaropbrengst van zo’n 400 miljoen euro.

Informatieplicht energiebesparing

Over twee jaar moet Nederland honderd petajoule minder energie verbruiken ten opzichte van 1990. Volgens de laatste schattingen uit de Nationale Energieverkenning wordt maximaal 75 petajoule aan besparing gehaald. De aangescherpte uitvoering van de Wet Milieubeheer kan ongeveer de helft van het tekort van 25 petajoule invullen volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Nijpels is ingenomen met de nieuwe stap : “Deze informatieplicht, een omgekeerde bewijslast, is een fundamentele doorbraak in de uitvoering van deze wet. Dit is nodig omdat in voorgaande jaren de handhaving van de wet niet effectief was. Daardoor leverden eerdere afspraken over besparing te weinig op. Nu kunnen we echt meters maken.”

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat samen met werkgeversorganisatie VNO/NCW uitwerken op welke manier bedrijven precies benaderd worden en hoe de overheid dit vervolgens gaat controleren. Volgens deskundigen gaat het vaak om relatief eenvoudige maatregelen die bedrijven moeten nemen. Vervanging van bestaande verlichting naar LED-verlichting is vaak al binnen een paar jaar terugverdiend.

Aan de slag

Klimaatplein maakte speciaal voor deze veranderingen in de wet een website die ondernemers alles vertelt over de informatieplicht energiebesparing. Die website laat ook meteen zien hoe en met wie je positief kunt voldoen aan de energiebespaarplicht.

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder