Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Energiebesparing

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier tegenaan? Henry Jongerden, adjunct-directeur Verduurzamen bij BAM Wonen, en Marcel van Haren, adviseur Klant & Markt bij Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers, spraken hierover tijdens een bezoek aan een verduurzamingsproject in Houten.

”De opgave is aanzienlijk, maar met voortdurende innovatie, samenwerking tussen woningcorporaties, beleggers en bouwketens, en het versnellen van bouwproducties, is het zeker haalbaar”, aldus Henry Jongerden. “Verduurzaming vraagt om nieuwe manieren van werken waarbij standaardisatie en digitalisering centraal staan. Door de inzet van digitale middelen kan vooraf in kaart gebracht worden hoe een woning verduurzaamd wordt. Mede hierdoor zijn, in vergelijking met vijftien jaar geleden, bouwtempo’s verdubbeld. En dat is precies wat we nodig hebben om de klimaatdoelen van 2050 te behalen”.

Maatwerk en keuzevrijheid voor opdrachtgevers

BAM Wonen biedt kant-en-klare oplossingen, waarbij opdrachtgevers zelf bepalen hoe en in welk tempo ze de verduurzaming van hun woningportefeuille aanpakken. Of het nu gaat om een volledige verduurzaming in een keer of om een stapsgewijze aanpak, de flexibiliteit ligt bij de opdrachtgever. Voor de verschillende elementen, zoals gevel, dak, warmtevoorziening en ventilatie, zijn kant-en-klare oplossingen bedacht. Deze elementen kunnen als een soort puzzel worden samengevoegd, afhankelijk van het gewenste investeringsniveau. Daarbij wordt altijd het inzicht gegeven wat er vervolgens nog nodig is om uiteindelijke duurzaamheidsdoelen te bereiken. Op die manier kunnen opdrachtgevers goed geïnformeerde keuzes maken.

Paris Proof verduurzamen

De woningen van het bezochte project in Houten worden volledig ‘Paris Proof’ verduurzaamd. Dit betekent dat ze niet alleen volledig van het gas af gaan, maar ook geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en hun eigen energie opwekken. Denk hierbij aan het gebruik van zonnepanelen, warmtepompen, warmteterugwinningsystemen (WTW) en een goed geïsoleerde gebouwschil om energieverbruik tot een minimum te beperken. Deze aanpak resulteert niet alleen in een nagenoeg CO2-neutrale woning, maar zorgt er ook voor dat de energielasten voor bewoners significant lager uitvallen.

Samenwerking en efficiëntie als sleutel tot succes

Bij zowel BAM Wonen als Klimaatplein partner Takkenkamp Groep staat samenwerking centraal. Door langdurig samen te werken en door voortdurend te blijven innoveren en verbeteren, worden valkuilen weggehaald, doorlooptijden verkort, de kwaliteit verhoogd en de tevredenheid van bewoners vergroot. Allemaal essentieel om de verduurzamingsambities waar te maken.

Bekijk het gesprek

Bekijk hier het volledige gesprek waarin Henry Jongerden en Marcel van Haren bespreken welke stappen er vandaag al gezet kunnen worden om de doelen van morgen te bereiken.

Foto’s: Shutterstock & Takkenkamp

Gerelateerde artikelen

Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?

Energiebesparing

Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor...

Lees verder

Gestandaardiseerde aanpak voor ketenpartners aardgasvrije woningen

Energiebesparing

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor vastgoed komt één vraag steeds vaker naar voren:...

Lees verder

Medewerkers financieel voordeel geven op verduurzaming eigen huis

Energiebesparing

De onderneming  Brink Climate Systems biedt haar medewerkers aanzienlijke kortingen op de aanschaf en installatie...

Lees verder