Isolatie als hét klimaatantwoord. Wat is er aan CO2-reductie te behalen?

Energiebesparing

Warmte gaat altijd van warmere naar koelere ruimten, totdat een temperatuurevenwicht is bereikt. Deze warmtestroom vormt dé uitdaging bij het op een aangename werk-temperatuur houden van gebouwen. Om de kloof te dichten tussen warmtewinst of -verlies en het handhaven van een comfortabele temperatuur, gebruiken we energie. En op dat energieverbruik is nog heel veel te besparen.

Warme of koude lucht die een gebouw binnen dringt is verantwoordelijk voor 25 tot 60 procent van de energie die wordt gebruikt voor het vervolgens weer verwarmen en koelen van dat gebouw. Dit is dus eigenlijk energie die eenvoudigweg wordt verspild omdat het gebouw niet goed genoeg is geïsoleerd.

Lagere energielasten

Door een gebouw beter te isoleren, kan de warmtewisseling worden verminderd, energie worden bespaard en CO2-emissies worden vermeden. Wat isolatie effectief maakt, is het vermogen tot thermische weerstand (of het behouden van een juiste temperatuur), gemeten als R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter. Idealiter moet de thermische laag van een gebouw alle zijden bedekken; bodemvloer, buitenmuren en dak. Het dichten van gaten en scheuren is ook van cruciaal belang voor een effectieve gebouwschil.

Isolatie is een van de meest praktische en kosteneffectieve manieren om gebouwen energie-efficiënter te maken. Dat geldt voor zowel nieuwbouw als bij het achteraf isoleren van oudere gebouwen die vaak niet goed zijn ingepakt. Tegen relatief lage kosten resulteert isolatie in lagere energierekeningen. Tegelijkertijd wordt vocht buitengehouden en de luchtkwaliteit verbeterd.

Isolatie en CO2-reductie

Het aanbrengen van isolatie in gebouwen is een kosteneffectieve oplossing voor het verminderen van de energie die nodig is voor verwarming en koeling. Als 54 procent van de bestaande particuliere en commerciële gebouwen isolatie toepast, kan 8,3 gigaton aan broeikasgasemissies worden voorkomen. De implementatiekosten bedragen 3,7 biljoen dollar. Binnen dertig jaar kan de netto besparing zo’n 2,5 biljoen dollar zijn. Isolatiemaatregelen kunnen echter honderd jaar of langer meegaan, waardoor een levenslange besparing van meer dan 4,2 biljoen dollar wordt gerealiseerd.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en een wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

Vandaan al aan de slag met isoleren? Bekijk de praktische isolatie-bespaartips en mogelijkheden voor uw organisatie op het Klimaatplein.

Foto: Shutterstock, Tricky Shark

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder