Isolatie van leidingen en afsluiters verplichte maatregel voor energiebesparing

Energiebesparing

Kantoren, MKB-bedrijven, scholen, zwembaden, overheidsgebouwen en zorgcentra met een verbruik van 25.000 m³ aardgas en/ of meer dan 50.000 kWh elektriciteit moeten verplicht energiebesparende maatregelen nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Bovendien hebben zij nu ook een informatieplicht hierover bij de overheid. Beheerders en eigenaren moeten namelijk per 1 juli 2019 bij het eLoket van RVO.nl rapporteren welke energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd.

Isolatie van cv- en warmtapwater-afsluiters

Als uitgangspunt dient men de Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML) voor de desbetreffende bedrijfstak te gebruiken. Een van de erkende maatregelen is de isolatie van cv- en warmtapwater-afsluiters.

“In het verleden werden alle leidingen van cv-installaties netjes geïsoleerd, maar vergat men vaak de afsluiters. Dit werd als te lastig of niet zinvol ervaren. Hierdoor zijn er nog veel gebouwen waarvan de verwarmingsinstallaties niet of onvoldoende zijn geïsoleerd”, zegt Alexander Norder, Managing Director bij Klimaatplein partner Thermatras. Norder rekent voor wat dat betekent: “Het warmteverlies van een flens is gelijk aan een 0,5 m¹ leiding. Bij een afsluiter staat dat gelijk aan ca. 1,5 m¹ leiding. Voor een kleine installatie, bestaande uit 2 cv-ketels en een cv-verdeler met bijvoorbeeld 34 stuks appendages, is een te vermijden warmteverlies van circa 2.670 m³ aardgas bij vol-continu bedrijf geen uitzondering. Dit komt overeen met circa € 1.600,-.”

Gedetailleerd isolatie voorstel

Afhankelijk van de bedrijfstijden zal de terugverdientijd tussen de 2 à 4 jaar bedragen. “Na 27 jaar heeft Thermatras® bij veel organisaties bewezen dat appendage-isolatie loont”, vervolgt Norder.

“Het is een nauwkeurig werkje, dat onze medewerkers goed in de vingers hebben. We starten pas nadat we de betreffende installatie, direct of in opdracht van de huisinstallateur of adviseur, persoonlijk geïnventariseerd hebben. Zo komen we tot een gedetailleerde specificatie van de te isoleren appendages, inclusief fotorapportage en een concreet kostenvoorstel. Daarbij bepalen we aan de hand van de juiste bedrijfstijden en energieprijs een terugverdientijd. Dat maakt voor onze klanten duidelijk waarom afsluiter-isolatie loont. Uiteraard verzorgen we ook de productie en installatie van de op maat gemaakte thermatrassen.”

Ook voldoen aan de energiebesparingsplicht voor uw leidingen en afsluiters? Check dan hier de mogelijkheden van Thermatras

 

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder