Kantoren zonder energielabel C vanaf 2023 onbruikbaar

Klimaatbeleid

Een kantoor dat onder de energielabel C plicht valt, maar daaraan niet voldoet, mag volgens de wet per 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde onlangs extra geld beschikbaar aan gemeenten voor handhaving.

Kantoorruimtes die groter zijn dan 100 vierkante meter moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Deze verplichting gaat in op 1 januari 2023. Uiterlijk op die datum moeten alle maatregelen zijn genomen waarmee een kantoorpand minimaal energielabel C verkrijgt.

Eigenaren moeten diverse maatregelen nemen om te komen tot energielabel C. Zo is een goede isolatie van muren, ramen dak en vloer nodig. Is energiezuinige verlichting verplicht. Dient er energiezuinig worden verwarmd en gekoeld en gebruik gemaakt worden van energie-efficiënte ventilatie. Een goed energiemonitorings-systeem laat zien wat er bespaard wordt. En door nu al gebruik te maken van duurzame energiebronnen voor eigen schone stroom en warmte ben je ook voorbereid op duurzame energieverplichtingen in de toekomst.

Nog 60% kantoren te gaan

Volgens een laatste schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er ongeveer 65.000 kantoren die moeten voldoen aan de verplichting voor energielabel C. Nederland heeft in totaal zo’n 100.000 kantoren. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten van de verplichting. Wanneer van deze getallen wordt uitgegaan, heeft nu 38% van de energielabel-C-plichtige kantoren een groen label van C of beter en voldoen daarmee aan de verplichting. Ruim 60% voldoet nog niet aan de verplichting. Werk aan de winkel dus!

Wilt u met een ervaren energieadviseur van het Klimaatplein in gesprek over het realiseren van het juiste energielabel voor uw kantoorgebouw? Neem dan hier contact met ons op.

Foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Impact maken? Start met duurzaam inkopen!

Klimaatbeleid

Nederlandse bedrijven geven jaarlijks ruim 400 miljard euro uit aan producten en diensten. Door deze...

Lees verder

Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...

Lees verder

Hoe gaan we ontgroeien om daarmee binnen sociale en ecologische grenzen te blijven?

Klimaatbeleid

Hoe ziet ontgroeien er uit in de ‘echte wereld’? Een kritiekpunt op de ontgroei-beweging is...

Lees verder