Kantoren zonder energielabel C vanaf 2023 onbruikbaar

Klimaatbeleid

Een kantoor dat onder de energielabel C plicht valt, maar daaraan niet voldoet, mag volgens de wet per 1 januari 2023 niet meer gebruikt worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelde onlangs extra geld beschikbaar aan gemeenten voor handhaving.

Kantoorruimtes die groter zijn dan 100 vierkante meter moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Deze verplichting gaat in op 1 januari 2023. Uiterlijk op die datum moeten alle maatregelen zijn genomen waarmee een kantoorpand minimaal energielabel C verkrijgt.

Eigenaren moeten diverse maatregelen nemen om te komen tot energielabel C. Zo is een goede isolatie van muren, ramen dak en vloer nodig. Is energiezuinige verlichting verplicht. Dient er energiezuinig worden verwarmd en gekoeld en gebruik gemaakt worden van energie-efficiënte ventilatie. Een goed energiemonitorings-systeem laat zien wat er bespaard wordt. En door nu al gebruik te maken van duurzame energiebronnen voor eigen schone stroom en warmte ben je ook voorbereid op duurzame energieverplichtingen in de toekomst.

Nog 60% kantoren te gaan

Volgens een laatste schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn er ongeveer 65.000 kantoren die moeten voldoen aan de verplichting voor energielabel C. Nederland heeft in totaal zo’n 100.000 kantoren. Kleine kantoren en monumenten zijn uitgesloten van de verplichting. Wanneer van deze getallen wordt uitgegaan, heeft nu 38% van de energielabel-C-plichtige kantoren een groen label van C of beter en voldoen daarmee aan de verplichting. Ruim 60% voldoet nog niet aan de verplichting. Werk aan de winkel dus!

Wilt u met een ervaren energieadviseur van het Klimaatplein in gesprek over het realiseren van het juiste energielabel voor uw kantoorgebouw? Neem dan hier contact met ons op.

Foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder