Klimaatneutraal? …niet praten maar doen!

Klimaatbeleid

Klimaatneutraal? …niet praten maar doen!

De top ‘Rio+20’, de VN Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro, is net achter de rug. Wereldleiders kwamen op deze Conferentie met duizenden deelnemers van regeringen, private sector, NGO’s en andere groepen samen om te werken aan het terugdringen van armoede, bevorderen van sociale gelijkheid en realiseren van milieubescherming op een planeet die steeds voller wordt. De conferentie moest resulteren in een toegespitst, politiek document. De resultaten waren teleurstellend, er zijn geen concrete doelstellingen overeengekomen. Een herhaling van zetten van de Klimaattop in Durban van afgelopen december waar het resultaat ook al zo mager was. Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat de huidige machtsverhoudingen in de wereld het op dit moment gewoon niet toelaten om concrete afspraken te maken. Men is bang dat concrete maatregelen om onze CO2-uitstoot te beperken groei en herstel in de weg staat. Jammer, want wij ervaren juist het tegenovergestelde.

Er gebeurt wel degelijk iets

De organisatie waar ik voor werk heeft de afgelopen 10 jaar actief het aantal organisaties die de transitie maken naar klimaatneutraal ondernemen of klimaatneutrale diensten en producten ontwikkelen naar 500 zien groeien. Dit zijn organisaties die zich allemaal inzetten om hun uitstoot te reduceren en vanuit de overtuiging dat dit duurzame winst oplevert. In tegenstelling tot het hoogste politieke niveau zijn er dus ondernemers en organisaties die niet praten, maar gewoon doen, neem maar eens een kijkje op de website van Climate Neutral Group.

Op naar een duurzame toekomst

Wij hopen dat het duurzame ondernemerschap van onze relaties velen zal inspireren en motiveren om ook de weg naar klimaatneutraliteit op te gaan. Natuurlijk zouden internationale en nationale afspraken ons helpen in ons streven naar een klimaatneutrale wereld. Wij hopen dan ook dat er een nieuw kabinet komt dat duurzaamheid hoog op de agenda heeft. Maar wat mij persoonlijk dagelijks inspireert is het werken met intrinsiek gemotiveerde organisaties die duurzamer willen worden en dat met collega’s die enorm bevlogen zijn over “the business we are in”. Dat sterkt mijn geloof dat een duurzame toekomst mogelijk is!

Gerelateerde artikelen

Impact maken? Start met duurzaam inkopen!

Klimaatbeleid

Nederlandse bedrijven geven jaarlijks ruim 400 miljard euro uit aan producten en diensten. Door deze...

Lees verder

Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...

Lees verder

Hoe gaan we ontgroeien om daarmee binnen sociale en ecologische grenzen te blijven?

Klimaatbeleid

Hoe ziet ontgroeien er uit in de ‘echte wereld’? Een kritiekpunt op de ontgroei-beweging is...

Lees verder