Laat je klimaatinstallatie niet gelijktijdig verwarmen en koelen

Energiebesparing

Zijn de klimaatinstallaties in jouw gebouw goed op elkaar afgestemd? De kans is namelijk groot dat een deel van het jaar tegelijkertijd wordt verwarmd en gekoeld, waardoor veel energie wordt verspild. Dit gebeurt vaak in het voorjaar en najaar, als de automatische zomerblokkering van de CV installatie nog niet is geactiveerd, maar al wel gebouwkoeling nodig is. Het kan dan gebeuren dat de luchtbehandelingskasten al aan het koelen zijn, maar de radiatoren nog steeds warmte afgeven. De installaties werken dan elkaar tegen. En daarbij versterken ze elkaar ook nog eens. De gevolgen zijn een verstoord binnenklimaat, comfortklachten en een onnodig hoog energiegebruik.

Hoe ontdek je deze energieverspilling?

Of dit gebeurt en hoe vaak, is in het voorjaar vaak eenvoudig te onderzoeken. Bijvoorbeeld door in het gebouw zelf te gaan kijken, door te kijken in het gebouwbeheersysteem, of door middel van opnames met een thermografische camera. Deze onderzoekswijzen zal je niet elke dag toepassen. Met inzet van monitoring middels een EBS of EMS (bijvoorbeeld middels de EBS tool of ErbisOne; zie ook RVO) heb je elke dag inzicht hierin.

Stop het gelijktijdig koelen en verwarmen

Wanneer vastgesteld is dat er gelijktijdig wordt verwarmd en gekoeld, dan zijn er meerdere oplossingen. Een van de snelste oplossingen is om de radiatorkranen op een lagere stand te draaien, zodat deze alleen warmte leveren als het echt nodig is. Voordeel is dat daarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende kamers en oriëntaties (zoals kamers die grenzen aan de noord- of zuidgevel). Nadeel is dan wel dat je dit per radiator moet instellen.  Plus dat gebruikers de radiatoren zelf weer omhoog kunnen draaien en het effect weer teniet doen.

Regeltechnisch koppelen verwarming en luchtbehandeling

Beter is om regeltechnisch de verwarmingsinstallatie en de luchtbehandelingsinstallatie te koppelen, om er voor te zorgen dat er geen warmte meer wordt geleverd op het moment dat een luchtbehandelingskast gaat koelen. Tussen koelen en verwarmen wordt dan vaak een tussenliggende periode (een zogenaamde dode band) aangebracht waarin beide systemen zijn uitgeschakeld.

Inzet slimme systemen

Slimme systemen zoals Priva ecoBuilding kunnen naast een momentane sturing ook rekening houden met de weersvoorspelling. Bijvoorbeeld op dagen dat het ’s ochtends nog koud is, maar waar de temperatuur in de loop van de dag snel oploopt. Dergelijke systemen kunnen dan ’s ochtends verwarmen, maar stoppen vroeg genoeg met het voeden van het CV systeem om te voorkomen dat er in de middag gekoeld moet worden. Meer weten over de implementatie en werking van deze innovatie technologie kijk op www.vboptimum.com

Meer weten?

Maak dan een afspraak met Klimaatplein partner Van Beek via 026 312 70 00 of via info (at)vanbeek.com. Zij helpen u graag.

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder

Sportlocaties duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Energiebesparing

Zowel beweging als verduurzaming van haar sportlocaties staat bij het Sportbedrijf Rotterdam hoog op de...

Lees verder