Lager energieverbruik FrieslandCampina dankzij nieuwe persluchtinstallatie

Energiebesparing

Voor de boter- en melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Lochem heeft Klimaatplein partner BOGE één centrale ruimte voor een 100% olievrije persluchtinstallatie gerealiseerd. Met deze nieuwe bedrijfszekere installatie kiest FrieslandCampina voor minder energiekosten en daarmee automatisch voor een lagere CO2-uitstoot.

Meting huidig perslucht verbruik

De fabriek van FrieslandCampina in Lochem bestaat uit twee gebouwen, hier stonden al geruime tijd op de twee verschillende locaties oude compressorinstallaties opgesteld. Nadat FrieslandCampina en BOGE met elkaar in contact zijn gekomen voor het vernieuwen van deze installaties, is eerst een meting bij de huidige compressoren uitgevoerd. Uit deze meting bleek dat het persluchtverbruik van beide locaties bij FrieslandCampina in Lochem een stuk efficiënter kon worden ingericht.

Custom-made compressor

Om beide gebouwen op de meest efficiënte manier van perslucht te kunnen voorzien is besloten om dit op één locatie te centraliseren. Hiervoor heeft FrieslandCampina een compleet nieuwe ruimte gerealiseerd, waarvan de perslucht installatie door BOGE > custom-made is ontworpen voor FrieslandCampina.

Energiebesparende installatie

Om energiekosten te besparen en de bedrijfszekerheid te garanderen, is ervoor gekozen om de opstelling te verdelen. Er is één frequentiegeregelde olievrije schroefcompressor en een tweetal Turbocompressoren geïnstalleerd. Tevens zijn er twee adsorptiedrogers voorzien van vacuümkoeling, welke beide geschikt zijn voor de maximale capaciteit van FrieslandCampina.

Minder CO2-uitstoot

Een groot deel van de energiebesparing bij dit project, is terug te leiden naar de High Speed Turbo (HST)-compressoren. Door slimme aanpassingen in het ontwerp vergeleken met reguliere compressoren, is de HST ook nog eens de helft compacter en een derde lichter.

Door deze aanpassingen kan dit voor FrieslandCampina uiteindelijk resulteren in een jaarlijkse energiebesparing van maar liefst 30%. Met de HST’s gaat BOGE tevens bewust met het klimaat om, omdat de CO2-uitstoot vanwege het lagere energieverbruik ook lager is.

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder