Lager energieverbruik FrieslandCampina dankzij nieuwe persluchtinstallatie

Energiebesparing

Voor de boter- en melkpoederfabriek van FrieslandCampina in Lochem heeft Klimaatplein partner BOGE één centrale ruimte voor een 100% olievrije persluchtinstallatie gerealiseerd. Met deze nieuwe bedrijfszekere installatie kiest FrieslandCampina voor minder energiekosten en daarmee automatisch voor een lagere CO2-uitstoot.

Meting huidig perslucht verbruik

De fabriek van FrieslandCampina in Lochem bestaat uit twee gebouwen, hier stonden al geruime tijd op de twee verschillende locaties oude compressorinstallaties opgesteld. Nadat FrieslandCampina en BOGE met elkaar in contact zijn gekomen voor het vernieuwen van deze installaties, is eerst een meting bij de huidige compressoren uitgevoerd. Uit deze meting bleek dat het persluchtverbruik van beide locaties bij FrieslandCampina in Lochem een stuk efficiënter kon worden ingericht.

Custom-made compressor

Om beide gebouwen op de meest efficiënte manier van perslucht te kunnen voorzien is besloten om dit op één locatie te centraliseren. Hiervoor heeft FrieslandCampina een compleet nieuwe ruimte gerealiseerd, waarvan de perslucht installatie door BOGE > custom-made is ontworpen voor FrieslandCampina.

Energiebesparende installatie

Om energiekosten te besparen en de bedrijfszekerheid te garanderen, is ervoor gekozen om de opstelling te verdelen. Er is één frequentiegeregelde olievrije schroefcompressor en een tweetal Turbocompressoren geïnstalleerd. Tevens zijn er twee adsorptiedrogers voorzien van vacuümkoeling, welke beide geschikt zijn voor de maximale capaciteit van FrieslandCampina.

Minder CO2-uitstoot

Een groot deel van de energiebesparing bij dit project, is terug te leiden naar de High Speed Turbo (HST)-compressoren. Door slimme aanpassingen in het ontwerp vergeleken met reguliere compressoren, is de HST ook nog eens de helft compacter en een derde lichter.

Door deze aanpassingen kan dit voor FrieslandCampina uiteindelijk resulteren in een jaarlijkse energiebesparing van maar liefst 30%. Met de HST’s gaat BOGE tevens bewust met het klimaat om, omdat de CO2-uitstoot vanwege het lagere energieverbruik ook lager is.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder