Monumentale basisschool Amsterdam energiezuinig verduurzaamd

Energiebesparing

Het hoofdgebouw van de monumentale basisschool Slotermeerschool Amsterdam Nieuw West was toe aan een ingrijpende renovatie. De renovatie moest bijdragen aan een modern en energiezuinig schoolgebouw én recht doen aan het monumentale karakter. Klimaatplein partner HEVO garandeerde met Risicodragend Projectmanagement (kortgezegd RPM) zekerheid op prijs, planning én kwaliteit.

In de wederopbouwperiode tussen 1954 en 1960 zijn er door de Dienst Publieke Werken 10 zogenaamde H-scholen gebouwd in de Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Inmiddels zijn er nog 5 van over en daar is de Slotermeerschool er één van. Het naoorlogs erfgoed is een type basisschool dat zich kenmerkt door de plattegrond van het gebouw in de vorm van een H.

In 2011 is de school opgenomen in de lijst van beschermde monumenten en in 2012 zijn er extra lokalen toegevoegd in een nieuwbouw ernaast. De Slotermeerschool heeft een vloeroppervlakte van circa 3.500 m² en bestaat uit ruime klaslokalen, een grote aula en een gymzaal. Het hoofdgebouw heeft een ingrijpende renovatie ondergaan en de gymzaal is 3 meter verlengd.

Duurzaam en energiezuinig

De Slotermeerschool heeft gekozen voor een grondige renovatie in plaats van nieuwbouw. De monumentenstatus was een belangrijke reden om het bestaande gebouw te handhaven en de kwaliteiten ervan zo goed mogelijk te benutten. De school is aangepast op het onderwijssysteem van nu. De H-school is functioneel en installatietechnisch weer klaar voor de toekomst. De school heeft onder andere een gebalanceerde ventilatie met goede warmteterugwinning en led-verlichting. Ook zijn het dak en de wanden geïsoleerd (Rc 3,2). Het schoolgebouw heeft nu Energielabel A++ en de installaties zijn voorbereid op de plaatsing van zonnepanelen.

Risicodragend projectmanagement

Voor Stichting Westelijke Tuinsteden mocht HEVO het Risicodragend Projectmanagement voeren van de renovatie van de Slotermeerschool met een energiezuing en duurzaam resultaat. HEVO garandeerde met Risicodragend Projectmanagement (kortgezegd RPM) zekerheid op prijs, planning én kwaliteit inclusief invloed op het proces.

Zonnepanelen

HEVO heeft daarnaast voor vijf onderwijsinstellingen in Amsterdam Nieuw-West een SDE+ subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Nadat voor alle 18 schoolgebouwen een SDE+ subsidie is beschikt is een een niet-openbare Europese aanbesteding georganiseerd, met een perceel voor iedere instelling. Hierdoor was er voor elke onderwijsinstelling maatwerk mogelijk en was de selectie aantrekkelijk voor zowel grote als kleine marktpartijen.

Na een succesvolle aanbesteding is er door HEVO namens de vijf onderwijsinstanties de gefaseerde realisatiefase van de PV-installaties begeleid. In een half jaar tijd zijn circa 4.800 PV-panelen geplaatst, verspreid over 18 gebouwen. Deze opdracht is uitgevoerd voor schoolbesturen AMOS, ASKO, Esprit, Progresso en Westelijke Tuinsteden.

Foto’s: HEVO/Kees Hummel

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder