Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?
Energiebesparing
Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor...
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting. De oude TL verlichting is vervangen door energiebesparende en biodynamische LED verlichting. Deze verlichting bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat kunstwerken zoals de Nachtwacht en het Melkmeisje optimaal tot hun recht komen.
Als u wel eens door het Rijksmuseum heeft gelopen, herinnert u zich waarschijnlijk de lichtkoepels in het plafond. Deze koepels geven een daglicht gevoel, hoewel het licht in het museum kunstlicht is. Dit kunstlicht biedt de mogelijkheid om het daglicht na te bootsen. De kleurtemperatuur bepaalt de sfeer in het museum en is handmatig aan te passen. Zo kan het museum eenvoudig kiezen voor een warme sfeer of juist een frissere witte kleurtemperatuur.
Voorheen werd de gewenste sfeer gecreëerd door twee TL-buizen met 3000K en 6500K te mengen. Maar nu is dankzij Lumeco deze techniek geïntegreerd in één LED buis, wat zowel de lichtkwaliteit als duurzaamheid verbetert. Waar eerst twee TL buizen nodig waren, volstaat nu één LED buis voor hetzelfde effect.
De 1.100 vervangen armaturen verlichten de mooist kunstwerken in het museum. Een natuurgetrouwe kleurweergave is daarbij essentieel. De nieuwe verlichting heeft een kleurweergave-index (CRI) van 97. CRI geeft aan hoe nauwkeurig kleuren worden weergegeven in vergelijking met natuurlijk daglicht. Dankzij de CRI van 97 worden de kleuren van de kunstwerken nu natuurgetrouw weergegeven.
De nieuwe LED verlichting bespaart het Rijksmuseum jaarlijks meer dan 159.000 kWh aan energie, wat overeenkomt met een reductie van 73.392 kg van het broeikasgas CO2. Zo draagt het Rijksmuseum ook haar steentje bij aan minder klimaatverandering. Daarnaast heeft de LED verlichting een levensduur van 100.000 uur en daardoor lagere onderhoudskosten in vergelijking met de oude TL buizen.