Nieuwste VN klimaatrapport: grote economische gevolgen klimaatverandering

Klimaatverandering

Volgens het nieuwste VN Klimaatrapport over de gevolgen van klimaatverandering heeft klimaatverandering reeds zijn sporen nagelaten op alle continenten en in alle oceanen. Het opwarmen van de aarde beschadigt nu al voedselgewassen, verspreidt ziektes, smelt gletsjers en heeft een grote impact op de wereldeconomie.

VN-Klimaatrapport

Overheidsfunctionarissen en wetenschappers, verzameld in het Japanse Yokohama, pluisden elke regel van de samenvatting van het rapport uit voordat de definitieve tekst vandaag werd vrijgegeven. Het betreft de eerste update van dit onderzoek in zeven jaar. Bijna 500 mensen werkten aan de exacte formulering van de samenvatting, met inbegrip van 66 deskundigen, 271 ambtenaren uit 115 landen, en 57 waarnemers.

Gevolgen klimaatverandering

“In de afgelopen decennia hebben de veranderingen in het klimaat gevolgen gehad voor de natuurlijke en menselijke systemen op alle continenten en in alle oceanen” aldus dit laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Sommige delen van de wereld komen binnenkort op een omslagpunt. Voor enkele delen is dat omslagpunt al aangekomen. “Zowel de warmwater koraalriffen als de arctische ecosystemen ervaren bijvoorbeeld reeds onomkeerbaar de gevolgen van klimaatverandering”.

Oorzaak klimaatverandering

Dit is het tweede van de drie rapporten van het VN-orgaan over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van klimaatverandering. Het eerste rapport, uitgebracht in september vorig jaar in Stockholm, gaf aan dat mensen de “dominante oorzaak” zijn van klimaatverandering . Het waarschuwde verder dat veel van ’s werelds fossiele brandstoffen in de grond moeten blijven zitten om catastrofale klimaatverandering te voorkomen.

Menselijke risico’s

De ernstigste menselijke risico’s zijn er voor bevolkingen in laaggelegen kustgebieden en op kleine eilanden. Extreme stormen, overstromingen en de stijging van de zeespiegel zullen hun economische en sociale impact niet missen. Maar ook mensen die in grote stedelijke gebieden wonen lopen risico. Overstromingen vanwege extreme neerslag in het binnenland kunnen huizen en bedrijven wegvagen en waterzuiveringsinstallaties en elektriciteitscentrales uitschakelen. Ook zullen stedelijke gebieden last gaan krijgen van extreme hittegolven.

Voedsel en watervoorziening

De wereldwijde voedselproductie komt in gevaar door droogtes, overstromingen en veranderende neerslagpatronen aldus het rapport. Gewasopbrengsten kunnen dalen met 2% per decennium voor de rest van deze eeuw. Ook de visserij zal worden beïnvloed doordat de biodiversiteit van de oceanen uit het lood zal worden geslagen door klimaatverandering. Sommige vissoorten in de tropen kunnen uitsterven. Andere soorten, vooral in noordelijke breedtegraden, gaan zich verplaatsen. Tenslotte zal door droogtes een veilige drinkwatervoorziening schaarser worden.

Economische schade

Extreem weer zal nu en in de toekomst zorgen voor grote economische schade. Extreme stormen kunnen bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en andere infrastructuur beschadigen. Klimaatverandering zal de economische groei vertragen en een nieuwe “armoedeval” creëren. Dat zal zijn impact hebben op de wereldeconomie waar een land als Nederland bijzonder afhankelijk van is. Toch zullen sommige delen in de wereld hier directer door getroffen worden, zoals Zuid-Azië en Zuidoost-Azië. De risico’s worden overigens niet gelijkelijk gedragen, volgens het rapport. De armen, jongeren en ouderen zullen wereldwijd kwetsbaarder zijn voor klimaatrisico’s.

Hoogste tijd dus om intensief aan de slag te gaan met het reduceren van de uitstoot van broeikasgassen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van ons 5-stapenplan naar CO2-neutraal ondernemen. Meer informatie over het laatste VN-Klimaatrapport vindt u op de website van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Gerelateerde artikelen

Concrete gevolgen van klimaatverandering in het jaar 2021

Klimaatverandering

Van hittegolven en orkanen in de VS tot overstromingen in Europa en China. Extreem weer...

Lees verder

Zee-ijs Noordpool daalt weer. Wat kunnen we er tegen doen?

Klimaatverandering

Elk jaar doorloopt het zee-ijs op de Noordpool een seizoenscyclus. Het groeit in oppervlakte en...

Lees verder

Klimaatverandering is niet het probleem, maar de opwarming van de aarde wel

Klimaatverandering

De zon verwarmt dagelijks onze aarde en de aarde straalt die warmte normaal gesproken weer...

Lees verder