Olievrije AF Compressors bij Swinkels Family Brewers

Energiebesparing

Swinkels Family Brewers is een Nederlands familiebedrijf in het Noord-Brabantse Lieshout dat actief is in de bier- en frisdranksector. Het bedrijf heeft een omzet van 659 miljoen euro per jaar. Het concern verkoopt bier onder meerdere merknamen, waaronder Bavaria, Swinckels’, La Trappe, Palm, Hollandia, Rodenbach en Steenbrugge. In de brouwerij wordt veel gebruik gemaakt van perslucht en dat moet energiezuinig en met absolute zekerheid worden geleverd.

Waarom olievrije compressoren?

De 5 olievrije ( of Oil-Free) compressoren van AF Compressors worden bij Swinkels Family Brewers gebruikt om perslucht van 6,5 bar te maken. Die perslucht wordt in de brouwerij ingezet voor diverse doeleinden.

In de voedingsmiddelenbranche zijn Oil-Free compressoren gebruikelijk om zo het risico dat olie in aanraking komt met voeding uit te sluiten. Bij brouwerijen is er nog een extra aandachtspunt: de minste olie zou verhinderen dat het bier zou schuimen.

De oudste Oil-Free AF compressors bij de brouwerij in Lieshout dateren van de jaren ’80. Ondanks hun leeftijd kunnen ze nog steeds wedijveren met de beste nieuwe Oil-Free schroefcompressoren. Bovendien is specifiek verbruik (kW/m³/min), zo goed als constant in de tijd. Alles wordt namelijk gemeten en bijgehouden zodat exact is na te rekenen wat 1m³ perslucht kost.

Economisch en ecologisch

Swinkels Family Brewers heeft ook geïnvesteerd in een 3-koloms Heat-Of-Compression droger die de warmte van de compressoren gebruikt, om de perslucht te drogen. Zo wordt ongeveer 110kW aan warmte hergebruikt. Uniek, energie efficiënt en duurzaam.

Naast het ecologische is het economische een reden om te kiezen voor deze compressoren. De belangrijkste kost is de energiekost of het equivalent in CO2 uitstoot, ook de levensduur en onderhoudskosten zijn gunstiger voor de AF technologie. Vanwege deze duurzaamheidsaspecten is Swinkels Family Brewers dan ook een overtuigde AF klant.

Weloverwogen keuze

Bedrijven die in een AF Compressor (made in Belgium!) investeren, doen dit weloverwogen omdat ze allereerst kiezen voor de technologie en duurzaamheid. Vanaf de jaren ’70 is er een transitie geweest van zuiger compressoren naar rotatieve compressoren, waarvan vooral schroefcompressoren. Deze waren compacter, eenvoudiger te installeren, toen bedrijfszekerder, maar niet zuiniger. Nu energie elke dag duurder is, en CO2 uitstoot belangrijk is, wordt er met een ander beeld gekeken naar investeringen. Bedrijven investeren terug in traag draaiende, dubbel werkende Oil-Free zuigercompressoren, zeker als ze een TCO (Total Cost of Ownership) uitrekenen over enkel jaren.

Zo is Nederlands bier toch ook weer een stukje Belgisch.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder