Ook bedrijfshallen verplicht upgraden naar energielabel C

Energiebesparing

Om de nationale energie- en klimaatdoelen te halen kunnen, naast kantoren, ook bedrijfshallen verplicht geüpgraded worden naar energielabel C. Dat betekent voordeel voor zowel de ondernemer of eigenaar van de bedrijfshal als voor het duurzaam en klimaatbestendig maken van Nederland.

Energielabel kantoor en bedrijfshal

Bent u eigenaar van een kantoorpand van meer dan 100 vierkante meter? Dan bent u nu al verplicht om vanaf 2023 hiervoor energielabel C te hebben. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Ook maakt het duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Een energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van bijvoorbeeld kantoren, scholen, supermarkten en hotels en is tien jaar geldig.

Met een energielabel van A, B of C voldoet een kantoor al aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een energieneutrale gebouwde omgeving in 2050. Op dit moment zijn er verschillende financiële regelingen die eigenaren daarbij ondersteunen. Met het oog op de toekomst is het verstandig om nu alvast alle energiebesparende maatregelen te onderzoeken.

Voor bedrijfshallen geldt nog geen verplichte upgrade naar label C in 2023. Wat zou zo’n verplichting opleveren?

Maatregelen energielabel C bedrijfshallen

Enkele energiebesparende maatregelen die genomen moeten worden voor een upgrade naar energielabel C zijn een goede isolatie van de gevel en het dak en het installeren van HR++ glas. Ook moet energiezuinige en slimme verlichting aanwezig zijn. Verwarmen en koelen moet op een energie-efficiënte manier gebeuren en elektriciteit wordt het liefst zelf duurzaam opgewekt. Tevens houdt een energieregistratie-systeem bij waar en hoeveel er energie verbruikt wordt. Al deze bespaarmaatregelen leveren zowel bedrijfseconomische als maatschappelijke voordelen op. Bovendien loopt u met deze genomen maatregelen in lijn met de informatieplicht energiebesparing die vanaf 1 juli 2019 gaat gelden.

De voordelen

De kantoren in Nederland besparen dankzij de upgrade naar Energielabel C samen zo’n 8,6 petajoule aan energie. Dat draagt prima bij aan de extra 100 petajoule aan energiebesparing die nodig is om het Energieakkoord te halen. Zou je nu ook bedrijfshallen verplicht laten upgraden naar label C, dan is daar ook minstens dezelfde bijdrage te verwachten aan de nationale doelen voor energiebesparing.

Daarnaast zorgt energiebesparing natuurlijk voor lagere kosten. Ook is een goed onderhouden gebouw gezond, veilig en comfortabel voor de gebruikers en daardoor ook makkelijker te verhuren. Imago-technisch zit een ondernemer ook liever in een duurzaam energieneutraal gebouw, dan in een energielekkend en verouderd tochtpand.

Tenslotte komt 40% van de Nederlandse uitstoot van CO2 uit de gebouwde omgeving, dus helpt energiebesparing mee aan het behalen van gezamenlijke klimaatdoelen. Dat laatste is misschien niet direct zicht- of meetbaar, maar toekomstige generaties zullen de eigenaren van bedrijfshallen dankbaar zijn voor genomen bespaarmaatregelen.

Gerelateerde artikelen

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder

Energiebewust en duurzaam ondernemen? Koffiebranderij Hesselink doet het gewoon.

Praktijkverhalen

Gerrit Hesselink komt, zo zegt hij zelf, uit een echt koffiebrandersgeslacht. Hij is de vierde...

Lees verder