Parkeergarage Groningen bespaart 175.000 euro dankzij LED-verlichting

Praktijkverhalen

Parkeergarages zijn donker van nature en moeten dus goed verlicht worden. Daarbij helpt Klimaatplein partner Rentalite, bijvoorbeeld in Groningen. Daar werd parkeergarage Damsterdiep op basis van een compleet verlichtingsplan energiezuinig verlicht met LED. De besparing op stroomverbruik is 40% wat heeft geleid tot ruim 175.000 euro minder kosten.

Michel de Boer en Rein Mebius zijn bij de gemeente Groningen werkzaam bij het team Parkeren. Eerstgenoemde is verantwoordelijk voor onderhoud en beheer op installatiegebied, laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille. Zij vertellen over hun positieve ervaringen met Rentalite in de parkeergarages in Groningen.

Pilot verlichting parkeergarage

Het eerste contact vond plaats op een beurs, aldus Rein Mebius: “Samen met een collega bekeken we daar de armaturen die zij aanboden en daarover hadden we een enthousiast gesprek. Op hun uitnodiging zijn we vervolgens op bezoek geweest bij een locatie waar zij ons het verschil konden laten zien tussen traditionele tl-armaturen en led-armaturen. Van daaruit zijn we in 2010 een pilot gestart in een parkeergarage die wij inmiddels niet meer exploiteren.”

Prettige beleving met led

Het was belangrijk voor de gemeente Groningen om te weten wat de overstap naar ledverlichting zou betekenen voor de beleving van de gebruiker van de parkeergarage. De garage waar de pilot is uitgevoerd, was niet heel prettig verlicht. Rentalite > maakte een compleet verlichtingsplan voor de gemeente Groningen, waarin de led-armaturen ervoor zorgden dat de beleving van de garage totaal anders werd. Dit heeft veel positieve reacties opgeleverd.

Economisch meest voordelige aanbieding

Bijzonder om te benoemen is dat de gemeente Groningen bij deze projecten lang niet altijd zelf degene is geweest die voor Rentalite gekozen heeft. Met name bij nieuwbouwprojecten is het de aannemer of de installateur die, op basis van een programma van eisen, bepaalt waar hij de led-armaturen inkoopt. Daar heeft de gemeente geen invloed op. Toch deed Rentalite in al deze gevallen de economisch meest voordelige aanbieding, dus op het gebied van prijs, kwaliteit en functionaliteit.

Service

De reden waarom de gemeente Groningen zeer tevreden is, is voor beide heren duidelijk, vertelt Michel de Boer: “Ze zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Als zij aangeven in hun specificaties dat bepaalde waardes gehaald worden, dan tonen onze onafhankelijke metingen ook daadwerkelijk aan dat deze gehaald worden. Qua serviceverlening is het perfect. Als er bijvoorbeeld een driver kapot is, wordt er niet moeilijk over gedaan, maar komt er gewoon een nieuwe driver in. Wij hebben dus volop vertrouwen voor de toekomstige samenwerking.”

Cijfers parkeergarage Damsterdiep

  • Aantal Premium Power leds: 787
  • Besparing op stroom en CO2: 40%
  • Netto besparing ten opzichte van tl-verlichting: € 175.069 in 9 jaar
  • Levensduur: 80.000 uur

Gerelateerde artikelen

Bedrijventerrein Schiebroek wil eigen energiebedrijf starten

Praktijkverhalen

Ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam zetten ambitieuze stappen richting een energiepositief bedrijventerrein, dat meer...

Lees verder

Monumentaal kantoorpand Arnhem Paris Proof

Praktijkverhalen

Klimaatplein partner Vanbeek verduurzaamde in 2019 haar monumentale kantoorpand in het centrum van Arnhem al...

Lees verder

Ondernemer bouwt eigen duurzame energiecentrale in hartje Rotterdam

Praktijkverhalen

Met het plaatsen van een energiecentrale op het dak van zijn pand in hartje Rotterdam...

Lees verder