Piet Heingarage Amsterdam krijgt circulaire verlichting

Energiebesparing

De gemeente Amsterdam streeft naar een circulaire economie en wil de verduurzaming van de stad versnellen. De CO2 uitstoot waar de gemeente verantwoordelijk voor is moet met 45% zijn gedaald in 2025 en het streven is een volledig circulaire stad in 2050. Enerzijds wordt dit gerealiseerd door circulair te bouwen. Anderzijds wordt het huidige vastgoed verduurzaamd. Het project circulaire verlichting Piet Heingarage is hier een voorbeeld van.

Circulaire verlichting

De Piet Heingarage (voorheen parkeergarage Amsterdam Passenger Terminal) ligt in stadsdeel Oost op de Oostelijke Eilanden, naast het Muziekgebouw aan ’t IJ en het scheepvaartmuseum. De Piet Hein Garage heeft een capaciteit van ruim 400 parkeerplaatsen. De gemeente is beheerder en eigenaar van de parkeergarage.

De garage is 24 uur per dag, 7 dagen in de week, geopend en wordt verlicht door ruim 500 armaturen met conventionele TL verlichting (lees: klassieke TL buizen), die verantwoordelijk zijn voor een energieverbruik van ruim 600.000 kWh per jaar. Dit energieverbruik gaat de gemeente met 70% reduceren door het toepassen van circulaire verlichting met lichtmanagement.

Aanbesteding en gunning Social Enterprise Lumeco

Eind 2017 is een aanbesteding aangekondigd voor de verduurzaming van de verlichting in de Piet Heingarage. Naast circulariteit woog ook maatschappelijke meerwaarde in de vorm van social return mee in de gunning. Klimaatplein partner Lumeco, een verlichtingsbedrijf en Social Enterprise, heeft deze aanbesteding gewonnen door circulaire verlichting met een looptijd van 10 jaar aan te bieden. Met ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verduurzamen zij verlichting in bestaande bouw.

Geen lampen, maar licht

De gemeente schaft geen lampen aan, maar licht. Naast de beoogde energiebesparing van 70% zal ook het comfort en de veiligheid toenemen in de garage. De garage heeft een relatief laag plafond, daarom wordt speciaal ontwikkelde richtbare LED verlichting toegepast. De armaturen zijn voorzien van LED en LED drivers met een minimale levensduur van 100.000 uur.

Het verlichtingssysteem wordt volledig aangestuurd door sensoren waardoor de lichtsituatie en het verbruik gemonitord en geoptimaliseerd worden. De armaturen zijn volledig modulair. Hierdoor zijn alle componenten vervangbaar. Zo kunnen de armaturen in de toekomst worden voorzien van nieuwe LED strips. Zo wordt de technische levensduur gemaximaliseerd met minimale afvalstroom. De oude LED strips worden dan gerecycled.

Dit project draagt kortom én bij aan minder energieverbruik, en daarmee aan de CO2-reductiedoelen, én aan de circulaire ambities van de stad Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder

Het kan: energie besparen in de zware bouw

Praktijkverhalen

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den...

Lees verder