Praktische tips energiebesparing voor horeca en retail

Energiebesparing

Zo’n 50 ondernemers uit de gemeente ’s-Hertogenbosch namen onlangs deel aan een bijeenkomst over energiebesparing. Het gemeentebestuur wilde inventariseren waar de knelpunten liggen die met hoge energieprijzen gepaard gaan. De aanwezige horecaondernemers en winkeliers deelden hun eigen ervaringen, wisselden bespaartips uit en dachten na over een toekomstige duurzame energievoorziening.

Vanuit het Klimaatplein gaf oprichter Rob van der Rijt een presentatie over praktische energie bespaartips. Tevens begeleidde hij enkele werktafels. De bespaartips die gegeven werden delen we ook graag hier op het Klimaatplein.

 1. Sluit deuren en voorkom onnodig warmteverlies.

  Vaak staan in winkels, horeca en bedrijfshallen de deuren open terwijl de verwarming aan staat. Hiermee verspil je heel veel energie. Met de huidige gasprijzen bespaar je met deze tip 10.000 euro per jaar voor een gemiddeld winkel- of horecapand.

 2. Check je klimaatinstallatie en stel ‘m zuiniger in.

  Vaak staan op dezelfde dag zowel de airco als de verwarming aan. Of de verwarming staat de hele nacht aan. Stel daarom je klimaatinstallatie juist in. Of vraag je installateur naar de meest energiezuinige instellingen. Een extra hulpmiddel is een energieregistratie en bewakingssysteem (EBS). Daarmee registreer en analyseer je je energiegebruik en kun je je klimaatinstallatie goed instellen. Besparingen van 25% tot 30% op energieverbruik danzij een juiste instelling zijn zeker mogelijk.

 3. Isoleer je winkel of horecapand en voorkom verlies van warmte.

  Isolatie houdt een gebouw warm in de winter. Dit voorkomt onnodig warmteverlies. In de zomer houd het de hitte beter buiten. Veel van de investeringen voor isolatie (vloer, dak, muur, buizen) zijn binnen vijf jaar terug te verdienen. De energieprijzen blijven hoog, ook na een hopelijk snelle beëindiging van de brute inval in Oekraïne. Isoleren blijft daarom financieel aantrekkelijk en zeer rendabel.

 4. Installeer slimme en zuinige verlichting

  Verlichting is in sommige winkels tot wel 70% verantwoordelijk voor het totale energieverbruik. Door energiezuiniger en slimmer te verlichten is veel te besparen. Slimme Ledverlichting met bijvoorbeeld daglichtsensoren en bewegingsdetectie is binnen 2 jaar terugverdiend.

 5. Terrasverwarmers uit

  Wanneer je (elektrische) kussens en/of dekens beschikbaar stelt, bespaar je gemiddeld 90% van de benodigde energie. Spreek dan met het hele dorp, wijk of stad af dat alle terrasverwarmers uit gaan om zo oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Foto: KHN

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder

Het kan: energie besparen in de zware bouw

Praktijkverhalen

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den...

Lees verder