Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde
Klimaatbeleid
Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...
Op maandag 21 maart, de eerste dag van de lente, organiseert Klimaatplein partner Stimular voor ondernemers, bedrijven en organisaties de online inspiratiesessie Lokale biodiversiteit. Verstedelijking, overbemesting en versnippering van het landschap zorgen voor een afname van biodiversiteit in Nederland. De omgeving van bedrijfspanden kan zodanig worden ingericht dat ze biodiversiteit in onze directe omgeving bevordert. Stimular heeft daarom een praktische wegwijzer ontwikkeld, waarmee bedrijven zelf of met een hovenier aan de slag kunnen met vergroenen. Tijdens de inspiratiesessie delen we kennis, ervaringen en tips uit de wegwijzer over hoe je stapsgewijs en doelgericht je bedrijfsterrein kunt vergroenen.
Door verstedelijking, versnippering van het landschap en overbemesting zijn ecosystemen verstoord en staat biodiversiteit onder druk. Nergens anders in Europa kwamen in de afgelopen eeuw zo veel dier- en plantensoorten in de verdrukking als in Nederland. Daarom beschermen we natuurgebieden. Onze gebouwde omgeving, dus ook de omgeving om jouw bedrijfspand kan een rol spelen om die ‘losse’ natuurgebieden te verbinden. Dat is een win-win: enerzijds krijgen flora en fauna door de aangesloten natuur meer ruimte. Anderzijds zorgt deze vergroening voor minder hittestress en wateroverlast, een gezonde werkomgeving en een verbeterde bedrijfsuitstraling!
De wegwijzer Lokale biodiversiteit gaat over natuurbehoud en herintroductie van groen rond je bedrijfspand. Denk aan een geveltuin in een winkelstraat, een park bij een zorginstelling of een kavel op een bedrijventerrein. Minder verharding en het planten van inheemse bomen en nectarplanten zijn de belangrijkste ingrediënten om lokale biodiversiteit te bevorderen. Gevels, hekwerken, fietshokken, parkeervlakken zijn goede plekken om stenen te verwijderen en bomen en/of planten te plaatsen. Het groen zorgt onder andere dat water wordt opgevangen wat wateroverlast tegen gaat.
Stimular geeft in de wegwijzer vergroeningstips voor doe-het-zelvers en een stappenplan om dit samen met een hovenier op te pakken.
Bij de wegwijzer Lokale biodiversiteit zijn praktijkvoorbeelden van bedrijven en zorginstellingen toegevoegd ter inspiratie om ook met biodiversiteit aan de slag te gaan. Heeft jouw organisatie een mooi (succes)verhaal over biodiversiteit? Stimular zet het graag in de schijnwerpers op de online media.
Inspiratiesessie Lokale biodiversiteit op 21 maart, 11.30-12.30 uur
Hoe en waar te beginnen om biodiversiteit te versterken en je pand en terrein klimaatadaptief en toekomstbestendig te maken? Tijdens de inspiratiesessie vertellen gastsprekers over hun ervaringen met het bevorderen van biodiversiteit, wordt duidelijk welke subsidies er voor vergroening zijn en is er ruimte voor vragen. Meer informatie en aanmelden voor de inspiratiesessie.