Personen­vervoer

Vervoer is voor veel bedrijven de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot. Die uitstoot verminderen is goed mogelijk en dat begint met het onderzoeken van hoe het zuiniger en milieu- en klimaatvriendelijker kan.

De trein rijdt inmiddels op 100% groene stroom, de fiets of een elektrische auto opgeladen met behulp van groene stroom veroorzaakt geen uitstoot van CO2. Bekijk ook de tips hieronder voor zuinig en klimaatbewust personenvervoer en vraag de dienstverleners op deze pagina naar hun mogelijkheden.

Juiste bandenspanning en energiezuinig rijden

Een auto verbruik meer energie bij te zachte banden. Houd daarom een juiste bandenspanning aan waarmee zo’n 2% tot 5% te besparen is op brandstof. Autobanden hebben ook een energielabel, die zijn eenvoudig op te vragen bij de bandenspecialist. Bereken hier zelf wat u kunt besparen aan brandstofkosten en CO2-uitstoot door een juiste bandenspanning te hanteren gecombineerd met een energiezuinige rijstijl.

-Schakel bij een personenauto zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling, en rijd vervolgens zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in die hoogste versnelling. Voor alle auto’s geldt het advies om tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling te schakelen. Kijk daarnaast zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

-Bijna iedere auto heeft inmiddels navigatie. Gebruik die voor het bepalen van uw kortste route van A naar B.

-Haal ook overbodig gewicht uit uw auto, verwijder skiboxen en imperial als u ze niet gebruikt en sluit ramen tijdens het rijden. Dit zorgt allemaal voor minder weerstand waardoor uw brandstofverbruik verder zal afnemen.

-Onderzoek ook goed wat mogelijk is bij het aanschaffen van een zuinige auto. Dit kan door een passend formaat auto te kiezen en vervolgens te onderzoeken wat het energielabel is (A t/m G) van de opties die u dan overhoudt. Of door te kijken naar de hoeveelheid grammen CO2-uitstoot per kilometer. Op de website van de ANWB is een overzicht te vinden van een top 10 van zuinigste kleine, middelgrote en grote auto’s.
-Tenslotte kunt u uzelf afvragen: heb ik wel een eigen auto nodig? Of is een deelauto gecombineerd met het OV en de fiets niet een betere optie?

Elektrisch rijden en slim laden

Een elektrische auto veroorzaakt geen emissies wanneer hij is opgeladen met behulp van groene stroom.

We zijn gewend dat onze elektrische auto (EV) meteen begint met laden op het moment dat we de stekker in de laadpaal steken. Dat doen we bij voorkeur ‘s ochtends op het werk en ‘s avonds bij thuiskomst. Maar dit zijn ook de momenten waarop (elektrisch) wordt gekookt en de wasmachine aangaat. De stroomvraag is dan al groot en wordt alleen maar groter nu er meer EV’s bijkomen en Nederland steeds verder van het gas afgaat. Er komt een moment waarop het net de stroompieken niet meer kan opvangen. Met ‘slim laden’ kan dit probleem worden voorkomen.

Wat is slim laden?

Met slim laden wordt bedoeld dat het vermogen en/of tijdstip van laden aangepast wordt om zo groen en goedkoop mogelijk te laden met de laagste impact op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat een elektrische auto die om 18.00 uur aan een laadpaal wordt gekoppeld niet direct begint met laden, maar bijvoorbeeld pas ‘s nachts, wanneer de stroomvraag laag is en het aanbod groot (denk aan windenergie). Dat is ook nog eens het moment waarop de stroom het goedkoopst is. Slim laden is dus goed voor de portemonnee, het milieu én het net.

Flexibel (deel)vervoer

Biedt als werkgever (elektrische) poolauto’s of openbare deelauto’s aan voor dienstreizen. Zo kunnen mensen met de fiets of OV naar het werk komen en vanaf daar gebruik maken van een, eventueel elektrische, zuinige deelauto. Ook mag een werkgever de autokilometers gereden in een privéauto afhankelijk maken van de milieukwaliteit van die auto.

OV als klimaatvriendelijk mobiliteitsalternatief

Het openbaar vervoer is een van de meest energiezuinige en daarmee klimaatvriendelijkste vervoersmogelijkheden. Zo veroorzaakt het rijden van een kilometer met de trein in Nederland 0 gram CO2-uitstoot omdat de elektriciteit wordt opgewekt door windenergie. Het openbaar vervoer brengt reizigers inmiddels snel en veilig naar elke plek in Nederland. Door gebruik te maken van de trein, bus, metro of tram als alternatief vervoersmiddel bent u energiezuiniger en dus klimaatvriendelijker van A naar B gebracht.

Met behulp van de OV reisplanner is het mogelijk om van vertrekplaats tot aankomstplaats en op het door u gewenste tijdstip een reis te plannen. Daarmee stemt u alle openbaar vervoersmogelijkheden op elkaar af. En met behulp van de OV-fiets, deel-huurauto of taxi is het zelfs mogelijk van deur tot deur vervoerd te worden. Omdat deze dienst ook op de mobiel beschikbaar is kunt u tijdens een reis nog gewenste tijdstip en gewenste aankomstplaats aanpassen.


Met mobiliteitskaarten kunt u voor de medewerkers de abonnementen voor het openbaar vervoer regelen. Voordeel hiervan is dat het drempelverlagend is voor uw medewerkers; ze hoeven niet zelf uit te zoeken welk soort kaart of abonnement voor hen het meest geschikt is. Ander voordeel is dat ze de kosten niet hoeven voor te schieten.

De voordelen van fietsen

Een fiets veroorzaakt geen uitstoot van broeikasgassen, fietsen is gezond voor lichaam en geest en fietsen is een goedkoop vervoersalternatief. Werkgevers kunnen het aanschaffen van een fiets uit het brutoloon mogelijk maken. Ook kunt u verschillende redenen die er zijn om niet te gaan fietsen (denk aan geen veilige stalling, douche, werktijden/dagindeling), aanpakken. Er zijn inmiddels ook diverse apps waarmee fietskilometers naar het werk geregistreerd én beloond kunnen worden.

Maak nu de stap naar een groenere onderneming

Livemobility

Voor inzicht en besparen op mobiliteit.

Bespaar hier

Ecoleon

Ecoleon, voor een passende laadoplossing voor iedereen.

Bespaar hier

Censo

Slimmer, duurzamer en goedkoper laden van EV.

Bespaar hier

Ring-Ring

Automatisch belonen van fietsen als duurzame mobiliteitskeus.

Bespaar hier

Ook partner worden?

Heeft u oplossingen die onze bezoekers helpen met energiebesparing, duurzame opwek of CO2-reductie? Meld u dan nu als partner!

Word partner