Realiseer Energielabel C met energiezuinige verlichting

Energiebesparing

Als eigenaar van een kantoorgebouw bent u vanaf 2023 verplicht uw pand te certificeren met Energielabel C of hoger. Als het pand hier niet aan voldoet, mag het niet meer gebruikt worden als kantoor en kunnen boetes en zelfs sluiting volgen. U behaalt Energielabel C wanneer u maximaal 225 kWh per m² per jaar verbruikt.

Is Energielabel C voor uw kantoor verplicht?

Om aan die 225 kWh per m2 te komen moeten panden onder andere goed geïsoleerd zijn, de verlichting efficiënt zijn ingeregeld en energiemonitoring worden toegepast. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij het behalen van Energielabel C niet verplicht is. U hoeft hier bijvoorbeeld niet aan te voldoen wanneer de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties minder dan 50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw betreft. Of wanneer de totale kantoorruimte kleiner is dan 100 m2.

Verduurzaam met LED verlichting

In een kantooromgeving is TL verlichting, met 20 tot 30 procent van het totaalverbruik, dé grootverbruiker. Een overstap naar LED reduceert uw totaalverbruik aanzienlijk. U bespaart hiermee minimaal 50 procent op uw huidige verbruik. De energiebesparing wordt gerealiseerd door de hogere Lumen/Watt verhouding van LED verlichting. Naast dat u uw energieverbruik verlaagt, bespaart u ook op onderhoudskosten door de langere levensduur die LED verlichting met zich meebrengt.

Ombouwen / renoveren naar LED

De duurzaamste en voordeligste optie om over te stappen naar LED verlichting is het renoveren van uw huidige armaturen. De behuizing van uw oude armaturen bestaat vaak uit kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze decennia mee voordat slijtage of corrosie ontstaat. Bij renovatie van uw armatuur wordt alle interne elektronica verwijderd, waarna vervolgens de nieuwe verlichtingscomponenten (externe LED driver en LED TL-buis) worden gemonteerd. Het resultaat is een kwalitatief goede LED armatuur met minimaal 7 jaar garantie.

Nieuwe verlichting

Wenst u niet te renoveren of is dit niet mogelijk, dan kunt u ook kiezen voor nieuwe LED armaturen. Net als bij het ombouwen is bij nieuwe armaturen veel kwaliteitsverschil in de markt te verkrijgen. Let hierbij op de levensduur, Lumen/Watt verhouding en de garantie. Dat zijn de drie belangrijkste factoren die de kwaliteit bepalen.

In 4 stappen naar LED verlichting

  1. Inventariseer uw huidige situatie
  2. Ga het gesprek aan
  3. Kies een kwalitatieve oplossing
  4. Bespaar energie en stap over naar Energielabel C

Meer weten over de te nemen stappen naar LED verlichting? Of wat Energielabel C precies inhoudt? Bekijk dan hier de gratis whitepaper.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder