Rekentool maakt energiebesparing op verlichting inzichtelijk

Energiebesparing

TL is tot op de dag van vandaag de meest toegepaste verlichtingstechniek in de zakelijk gebouwde omgeving. Klimaatplein partner Lumeco bouwt deze energieslurpende verlichting om naar LED in samenwerking met mensen met een arbeidshandicap. Bij een terugverdientijd van 2 tot 3 jaar wordt een besparing van 65% op kosten en CO2-uitstoot gerealiseerd.

Energieverspilling

Verlichting is in de utiliteit verantwoordelijk voor gemiddeld 30-60% van het totale energieverbruik. In Nederland hangen nog zo’n 100 miljoen traditionele TL buizen, te herkennen aan het wattage waarbij 36W en 58W het meest voorkomen. Er wordt onnodig een gigantische hoeveelheid energie verspild. Dit kan en moet anders.

Sociale werkvoorziening

In plaats van TL verlichtingsarmaturen te vervangen door nieuwe LED armaturen, bouwt Lumeco deze armaturen om naar LED. Zo wordt een enorme afvalstroom voorkomen. Het ombouwen is eenvoudig repeterend werk. Daarom werkt Lumeco samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die onder begeleiding ondersteunen bij de installatie.

Rekentool

Het ombouwen van de huidige TL verlichting is interessant voor alle organisaties die meer dan 50 TL armaturen hebben. De investering is in 2-3 jaar terugverdiend in tegenstelling tot de gangbare terugverdientijd van 8 jaar van nieuwe armaturen. Met de rekentool van Lumeco bereken je eenvoudig hoeveel jouw organisatie kan besparen, wat de investering is, wat de terugverdientijd wordt en hoeveel werkgelegenheid je creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder