Ronald McDonaldhuis schakelt duurzaam om uit idealisme

Energiebesparing

Zieke kinderen een nieuwe toekomst geven, daar draait het om bij het Ronald McDonaldhuis in Rotterdam. Een groene en duurzame toekomst welteverstaan. Daarom zetten ze ook zelf in op verduurzaming. Manager Natasja Jongenotter vertelt over omschakelen uit idealisme en geeft tips aan andere bedrijven.

Bedrijven schakelen steeds meer om naar duurzame energie. De komende jaren krijgt iedereen ermee te maken. Deels omdat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van wetgeving. Maar vaker nog omdat het kansen biedt. Natasja Jongenotter, manager van Ronald McDonaldhuis Sophia Rotterdam, vindt dat de toekomst van kinderen beter en groener moet. Daarom is haar vestiging volop aan het omschakelen: “Verduurzaming zit bij ons in het DNA”.

Energie besparende acties

Bij de bouw tien jaar geleden werd de gasaansluiting al weggelaten met het oog op duurzaamheid. De laatste jaren raakte de verduurzaming in een stroomversnelling. Er kwam led-verlichting en het plastic ging in de ban. “We hebben stenen bekers voor gebruik in huis en papieren bekers om mee te nemen.”

De 34 kamers zijn aangepakt, met energiezuinige tv’s, waterbesparende douchekoppen, luxaflex die licht en geluid tegenhouden en extra lange gordijnen die de warmte binnenhouden. Mooie bijvangst: “Terugkerende gasten zeggen dat de kamers warmer aanvoelen.”

De keuken is voorzien van nieuwe vaatwassers die sneller klaar zijn en minder water verbruiken. Ook zijn er kookkranen geïnstalleerd. “Het steeds opwarmen van water in een waterkoker is energieverslindend.”

Duurzame energie

De trots van het Ronald McDonaldhuis ligt op het dak: zonnepanelen leveren ongeveer de helft van het stroomgebruik van het pand. Jongenotter kan via een online energie dashboard op tablet of computer inzien hoeveel de panelen opwekken en hoeveel energie is bespaard. In de lift hangt een scherm dat de energiebesparing ook voor de gasten inzichtelijk maakt.

Energie expert

De manager heeft deze besparingen niet zomaar uit de mouw geschud. Ze heeft een energie-expert ingeschakeld die een scan heeft gemaakt van het pand en helpt om het energieverbruik te monitoren. “De energie-expert > is met ons door het pand gelopen en adviseerde om de gordijnen te vervangen voor energiebesparende gordijnen. Ik wist niet eens dat die bestonden.”

Honing van eigen dak

Wat nog op het wensenlijstje van Jongenotter staat? De aanleg van een ‘groen’ dak. “Groene daken zorgen voor verkoeling en vergroening van de stad. Om de zonnepanelen heen hebben we nog wel wat ruimte. We willen bovendien graag een bijenfamilie op het dak hebben. Een imker is al gevonden, nu de bijen nog. Bijen zijn goed voor ons ecosysteem. Dan gaan we eigen honing verkopen.”

Tips

Haar advies: begin met eenvoudige maatregelen zoals het weren van plastic. En wil je meer weten over verduurzaming: vraag het een expert. Bovendien weet ze uit ervaring dat subsidies voor verduurzaming, via gemeenten of landelijke overheid, een stuk eenvoudiger zijn aan te vragen dan je wellicht zou denken. Hoe je dat aanpakt? “Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Gewoon even googlen.”

Ook verduurzamen terwijl je dagelijkse bedrijfsvoering doorloopt? Download hier de whitepaper > En bekijk ook eens het filmpje hieronder waarin Natasja Jongenotter wordt geïnterviewd door Eus Okyal:

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder