Simpele stappen leiden tot flink voordeel op energierekening

Energiebesparing

Restaurant NoVice in Vierhouten is gevestigd in een oude boerderij uit 1843. Eigenaar Gerwin Kuiper is met het verduurzamen van het pand al meerdere jaren bezig. Hij vertelt over de cv-ketel die hij onlangs heeft vervangen: “Alles dat kapot gaat en vervangen moet worden, proberen wij met een zo hoog mogelijk energielabel terug het bedrijf in te brengen. We ontdekten dat we met simpele stappen al flink voordeel behaalden op de energierekening”.

De gemeente Nunspeet, waar Vierhouten onder valt, vraagt grootverbruikers van energie om geregeld een energiescan te laten doen. Eind 2021 kwam er een adviseur langs om te kijken welke maatregelen restaurant NoVice kan nemen om energie te besparen. Kuiper: “Vlak nadat de energiescan was uitgevoerd, ging de cv-ketel kapot. Toen konden we die mooi vervangen.” De oude vr-ketel (verbeterd rendement) is vervangen door een hr-ketel (hoog rendement). “We hebben nu meer warm water met minder energieverbruik en dus ook minder kosten.”

Simpele stappen, flink voordeel

Het vervangen van de cv-ketel was een simpele stap die flink voordeel oplevert. Dit was echter niet de eerste energiebesparende investering die Kuiper heeft gedaan. “Wij stapten eerder al over op ledverlichting, vervingen onze koelkasten en isoleerden het dak. Het uitvoeren van energiebesparende maatregelen kost in eerste instantie natuurlijk ook geld. Die investering betaalt zich pas na bepaalde tijd uit. Het verduurzamen van je bedrijf heeft dan ook alles met je budget te maken. Daarbij helpt een subsidieregeling. Maar het is goed om te doen. Niet alleen om energie, maar ook om kosten te besparen. Als je het niet doet, ben je een dief van je eigen portemonnee.”

Energieadvies dankzij SVM regeling

Voor het laten uitvoeren van het energieadvies en voor ondersteuning bij het vervangen van de cv-ketel, maakte Kuiper gebruik van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Deze regeling is speciaal voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en geeft subsidie voor het inschakelen van een energieadviseur. De adviseur geeft aan waar verbeterpunten zijn en ondersteunt bij de maatregelen die de ondernemer neemt. Kuiper adviseert andere ondernemers om gebruik te maken van de regeling: “Laat een energieadvies uitvoeren. Vaak kun je met simpele maatregelen al veel energie besparen. En het is altijd goed als iemand je bedrijf onder de loep neemt.”

Klik door naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om meer te weten over de Subsidieregeling Verduurzaming MKB.

 

 

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder