Stop met energieverspilling: vijf tips voor bedrijven en instellingen

Energiebesparing

Om de Parijse klimaatdoelen te halen wordt vaak gesproken over meer duurzame opwekking van energie. En dat is ook zeker een belangrijk onderdeel. Maar iedere Kilowattuur aan stroom die je niet verbruikt door energieverspilling tegen te gaan, hoef je ook niet meer duurzaam op te wekken. Daarom bij deze vijf rendabele bespaartips voor bedrijven en instellingen.

Energieverbruik klimaatinstallaties

Zo’n 70% van de klimaatinstallaties in Nederland staan niet goed ingesteld. Ze verwarmen te veel in de zomer, of koelen en verwarmen tegelijk in de winter. De overheid wil deze energieverspilling tegengaan. Daarom is sinds 2018 een Energie Bewakingssysteem (EBS) verplicht voor veel bedrijven en instellingen in Nederland. Zo’n systeem bewaakt een gezonde en energiezuinige instelling van de klimaatinstallatie waardoor tijdig is in te grijpen wanneer verspilling plaatsvindt.

Onnodig licht

Nog steeds staan in veel gebouwen ‘s nachts lampen te branden. Dan is er dus niemand die dat licht nodig heeft, maar het is er wel en verbruikt energie. Door middel van bewegingsdetectie brandt er alleen verlichting wanneer er iemand in het gebouw aanwezig is. Lampen zijn ook zo in te stellen dat ze overdag minder fel branden wanneer de zon schijnt, en dan verspil je ook weer minder energie. In sommige gebouwen (scholen en kantoren bijvoorbeeld) is verlichting verantwoordelijk voor zo’n 65% van het totale elektriciteitsverbruik. Stel je eens voor wat je kunt verdienen wanneer je daar zuinige LED-verlichting met bewegingsdetectie in plaatst? Door alle gebouwen in Nederland van LED te voorzien is net zoveel energie te besparen als door 3 miljoen huishoudens per jaar wordt verbruikt.

Houd de warmte binnen

De meest simpele isolatiemaatregel is bewust omgaan met warmte. Door collega’s te betrekken bij energiebesparing en energiebewust gedrag voorkom je energieverspilling. Met open deuren en ramen ontstaat tocht. Een praktische maatregel is dan het bevestigen van een deurdranger. Dit kan in tochtige gebouwomstandigheden een besparing tot 10% opleveren en een flinke comfortverbetering. Vooral voor winkeliers zijn deze maatregelen interessant. Door in de winter de winkeldeur dicht te houden is tot 40% te besparen op energiekosten.

Leidingisolatie

Ook het isoleren van leidingen is een rendabele activiteit. Ongeïsoleerde leidingen geven warmte af in ruimten waar geen warmte nodig is. Zo geven bijvoorbeeld leidingen tegen het plafond warmte af op een plek waar geen warmtebehoefte is. Energieverspilling dus! Isolatie van die leidingen geeft dan een direct financieel rendement.

Brandstofverspilling

Brandstofverspilling door autorijders is makkelijk tegen te gaan: Schakel bij een personenauto zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling, en rijd vervolgens zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid met een laag toerental in die hoogste versnelling. Voor alle auto’s geldt het advies om tussen 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling te schakelen. Kijk daarnaast zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer. Zie je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan op tijd het gas los, ontkoppel niet en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

Bijna iedere auto heeft inmiddels navigatie. Gebruik die voor het bepalen van de kortste route van A naar B.

Haal ook overbodig gewicht uit je auto, verwijder skiboxen en imperial als je ze niet gebruikt en sluit ramen tijdens het rijden. Dit zorgt allemaal voor minder weerstand waardoor uw brandstofverbruik verder zal afnemen.

En uiteindelijk is fietsen of meer gebruik maken van het OV natuurlijk de meest effectieve manier om brandstofverbruik te voorkomen.

Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Meer doen dan wegwerken E, F en G labels om klimaatdoelen te halen

Energiebesparing

Sjoerd Klijn Velderman verduurzaamde zelf zijn meer dan honderd jaar oude huis: er werd isolatiemateriaal...

Lees verder

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder