Tonzon-isolatie ook aantrekkelijk voor mkb-ers

Energiebesparing

De hittegolf deze zomer was een uitstekend moment voor Ton Willemsen om de toepassingen van zijn Tonzon-isolatie producten aan collega-ondernemers te demonstreren. Terwijl er in veel fabriekshallen flink wat zweetdruppels vielen door de tropische temperaturen, bleef de hitte in de productiehal van Tonzon beperkt. Airco? Nee een eenvoudige, doch zeer effectieve dakisolatie.

Willemsen: “Toen wij deze hal overnamen hebben wij ons eigen Tonzon-folie direct onder het dak aangebracht. De in de folie verpakte lucht isoleert goed en bovendien reflecteert folie het licht in de hal, waardoor je minder lampen nodig hebt en ook dat scheelt weer energie. ’s Winters houdt het bovendien de warmte beter binnen. Kan de verwarming later aan en eerder uit.”

Verlaagd plafond

Ook voor kantoren met een verlaagd plafond heeft Tonzon een isolatieproduct ontwikkeld. Een soort kussens met lucht die precies tussen de bevestiging van het verlaagd plafond passen. “Hoeft de airco niet zo hard te werken.”

Willemsen vindt het lastig om precieze cijfers over rendement en terugverdientijd te noemen. “Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de specifieke situatie. Maar de investering is over het algemeen gering. Dat komt omdat wij niet vrachtwagens vol lucht laten rijden. Ons isolatiefolie is heel compact. Pas bij de installatie krijgt het z’n volume. Dat scheelt in grondstoffen, transport en de installatie. En als de normen strenger worden gaat men alleen maar meer lucht vervoeren.”

Bandagefolie

Naast de vloer of dakisolatie levert Tonzon ook andere isolatieproducten, zoals radiatorfolie die niet op de achterliggende muur, maar op de radiator zelf geplakt wordt of een speciale bandagefolie die om reeds geïsoleerde CV-buizen wordt gewikkeld en voorkomt dat nog langer warmte door de buitenwand wordt uitgestraald.

“Van de ketel blijven we af”, zegt Willemsen, “maar alles vanaf de ketel kunnen we isoleren. In kantoren heb je vaak honderden meters leidingen onder de vloer liggen. Die kunnen hiermee beter geïsoleerd worden. En bijkomend voordeel van zowel de radiator als de bandagefolie is dat het zelf gemakkelijk aan te brengen is. Een conciërge op een school kan zo in een verloren uurtje aardig wat geld besparen.”

Lange weg

Willemsen ontwikkelde zijn opvouwbare isolatie al in 1980. In eerste instantie als vloerisolatie voor de particulier. Sinds die tijd zijn er zeker 200-duizend huizen met Tonzon-materialen geïsoleerd. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan, met ruim 7 miljoen huizen en alle fabriekshallen en kantoren.”

Onlangs werd Ton Willemsen genomineerd voor de HIER Klimaatpenning 2015, een prijs voor een persoon of organisatie die versnelling heeft gebracht in de aanpak van het klimaatprobleem door bijvoorbeeld innovatie, politieke beeldvorming of bewustwording. Het bleef bij een nominatie, maar daardoor laat Willemsen zich niet uit het veld slaan. “Als we alle woningen goed zouden isoleren dan halen we de klimaatdoelstellingen met gemak.”

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder