Bespaart jouw bedrijf al genoeg energie?
Energiebesparing
Nederland wil, samen met andere Europese landen, veel minder energie gaan verbruiken. Er is daarvoor...
Dankzij een duurzaam mobiliteitsbeleid reizen uw collega’s schoner én goedkoper. Wat voor maatregelen kunt u daar nu concreet voor treffen? Het initiatief Anders Reizen >, waar onze partner NS bij is betrokken, geeft u de handvatten om zelf met dit thema aan de slag te gaan. Wij delen graag een twintigtal goede tips van hen uit de praktijk.
1. Bied medewerkers een fiets-kilometervergoeding aan. Ideaal voor medewerkers die geen reiskostenvergoeding/OV vergoeding ontvangen omdat ze minder dan 10 kilometer bij het werk vandaan wonen. Of voor medewerkers die vanaf het station naar kantoor willen fietsen.
2. Geef medewerkers de mogelijkheid om vanuit het brutoloon een fiets voor woon-werkverkeer aan te schaffen
3. Laat medewerkers voor zakelijk verkeer een OV-fiets gebruiken als de locatie niet als stationslocatie is benoemd. Onder stationslocatie verstaan we een kantoor dat op loopafstand ligt van een station.
4. Bied medewerkers een OV Vrij abonnement aan voor woon-werkverkeer, zakelijk verkeer en privévervoer. Bijkomend voordeel is dat gezinsleden gebruik kunnen maken van Samenreiskorting en zo met 40% korting in de daluren en in het weekend reizen.
5. Bied medewerkers zonder lease- of bedrijfsauto een OV Vrij abonnement aan en verlaag tegelijkertijd de kilometervergoeding voor woon-werkverkeer.
6. Laat nieuwe medewerkers eerst wennen aan het OV door middel van een anonieme NS-Business Card of een OV-Startkaart. Na twee maanden mag uw medewerker ook kiezen voor een ander vervoermiddel. Zeer effectief: bij een bedrijf bleef 65% voor het OV kiezen.
7. Deel elektrische deelauto’s met bedrijven, bewoners en scholen in de omgeving.
8. Maak de leaseprijs van elektrische leaseauto’s aantrekkelijker dan van niet elektrische auto’s.
9. Bekostig voor een medewerker de laadpaal bij een keuze voor een elektrische leaseauto. De medewerker hoeft zelf alleen de installatie van de laadpaal te betalen.
10. Bied medewerkers géén leaseauto’s aan. Of sta medewerkers toe om vrijvallende bruto leasekosten in te zetten voor bijvoorbeeld OV, fiets, pensioen, vrije dagen.
11. Verdeel niet gebruikt brandstofgeld 50/50 tussen werkgever en medewerker.
12. Geef medewerkers die recht hebben op een leaseauto de mogelijkheid om in plaats daarvan te kiezen voor een OV Vrij abonnement of een budget.
13. Combineer leaseauto en OV Vrij abonnement 1e klas voor zakelijke verkeer. Zo kunnen uw medewerkers per dag en per afspraak het beste vervoersmiddel kiezen.
14. Geef uw medewerkers een vast budget per maand (mobiliteitsbudget, bruto) om te reizen voor het werk. Medewerkers kunnen dan zelf kiezen voor bijvoorbeeld een leaseauto of een OV abonnement.
In de toekomst
15. Stel alleen parkeerplaatsen beschikbaar voor deel- en bedrijfsauto’s, bezoekers en medewerkers met medische beperking.
16. Indien de reistijd met het OV 35 minuten of langer duurt dan een reis met de auto, komt men in aanmerking voor een parkeerplaats.
17. Open nieuwe vestigingen op OV-vriendelijke locaties. Wanneer een vestiging sluit, sluit dan eerst de locaties die slecht bereikbaar zijn met het OV.
18. Geef medewerkers een verhuisvergoeding om dichter bij werk te gaan wonen.
19. Mee! is een initiatief van NS. Met dit programma binnen uw bedrijf kunnen uw medewerkers de meest duurzame invulling van mobiliteit ervaren. Zij ervaren de ‘what’s in it for me’. Daarnaast worden onderlinge competitie en andere gedragsinterventies ingezet en weerstanden worden weggenomen. Het programma kan op maat worden ingezet en in eigen bedrijfsstijl worden uitgevoerd. Voor meer informatie, neem contact op met Klantenservice NS Zakelijk via 030 – 300 11 11 of ga naar de Business pagina van NS op het Klimaatplein >.
20. Wilt u ook uw mobiliteitsbeleid versnellen? Dan nodigen wij uw bedrijf of organisatie uit om samen de beweging naar Anders Reizen > groter te maken (voor organisaties vanaf 1.000 medewerkers). Anders Reizen zet uw doelen om in acties. Dat doen we door kennis uit te wisselen en door overstijgende thema’s samen aan te pakken, zoals belastingregels, arbeidsvoorwaarden, huisvesting en parkeerbeleid. Zo werken we er de komende jaren samen aan om Nederland bereikbaar én leefbaar te houden.