Van klimaattop naar klimaatactie: wat kan jouw bedrijf vandaag al doen?

CO2-neutraal ondernemen

Als ondernemer kun je op diverse manieren zelf een bijdrage leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. De opwarming van de aarde lijkt een abstract probleem, maar je kunt er zelf al heel concreet wat tegen doen. En daarmee doe je niet alleen mens en dier een plezier, maar ook je eigen portemonnee. Het minder verbruiken van energie en brandstof draagt nu eenmaal bij aan lagere kosten én minder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Besparen zonder te investeren

Enkele eenvoudige manieren om de komende wintermaanden te besparen zonder te investeren: houd winkel – of showroomdeuren dicht in de winter, daarmee bespaar je gemiddeld 3000 euro aan stookkosten per jaar. Zet winkel- of kantoorverlichting uit wanneer er niemand meer in het pand is. Een tijdschakelaar verdien je binnen een jaar terug en bewegingsdetectie binnen twee jaar. Met een zuiniger rijstijl kun je tot 6 procent op brandstofkosten besparen, maar liever nog: ga fietsen.

Wettelijke verplichtingen klimaatbeleid

Niet veel ondernemers weten dat ze per 2023 hun kantoorpand naar minimaal energielabel C moeten hebben gebracht, anders mag het niet meer gebruikt of verhuurd worden. Ook ben je als ondernemer vanuit de Wet Milieubeheer verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. En daar gaat het komend jaar strenger op gehandhaafd worden. Dus ook vanwege juridische verplichtingen wordt het noodzakelijk om te verduurzamen.

Winactie boek CO2-neutraal ondernemen

Ben je benieuwd naar wat voor jouw organisatie interessante mogelijkheden zijn om bij te dragen aan minder opwarming van de aarde? En kun je daarbij wat hulp gebruiken? Het boek ‘CO2-neutraal ondernemen – Zo doe je dat!’ geeft met een stappenplan en praktische tips weer hoe je aan de slag kunt. Het laat zien waar je op energie kunt besparen of hoe je deze duurzaam zelf kunt opwekken. De voorbeelden in het boek inspireren je om concreet invulling te geven aan jouw klimaatacties.

Het Klimaatplein verloot een drietal exemplaren van het boek. Wil je hiervoor in aanmerking komen? Plaats dan een bericht op LinkedIn met een link naar dit artikel en tag ons (@klimaatplein) in het bericht.

Beeld: Ryan Brown

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder