Verlichting in Basisschool De Olijfboom is energie-efficiënt én intelligent  

Energiebesparing

In basisschool De Olijfboom in Capelle aan den IJssel worden meerdere lichtgroepen in de lesruimtes automatisch geregeld. Om de beste leeromstandigheden met optimale energie-efficiëntie te creëren is gekozen voor daglichtafhankelijke verlichtingsregeling door middel van aanwezigheidssensoren. Dankzij de APC10-aanwezigheidssensoren met geïntegreerde regeleenheid kunnen tot maximaal 16 lichtgroepen ruimte-overkoepelend geregeld worden.

Een intelligente lichtbesturing door middel van aanwezigheidssensoren schakelt de verlichting alleen in wanneer leerlingen of leraar in een ruimte aanwezig zijn. Ook dimt het licht dusdanig zoals dit door het reeds aanwezige daglicht wordt vereist. Resultaat is een aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling. Dit is het meest energie-efficiënte besturingsconcept bij een verlichting met een vaste lichtkleur. Hiermee wordt niet alleen energie bespaard, maar wordt ook het comfort op de werk- en leerplek verhoogd.

Automatiseren van verlichting

Met de decentrale DALI-2 aanwezigheidssensoren van Klimaatplein partner ESYLUX is het mogelijk aparte lichtgroepen te vormen voor een individuele lichtregeling in elke ruimtezone. De vorming van de lichtgroepen geschiedt eenvoudig met behulp van de ESY-app; er is dus geen programmering nodig. Eveneens kunnen armaturen aan meerdere lichtgroepen worden toegewezen en kan zo de lichtregeling bij een wisselend ruimtegebruik eenvoudig worden aangepast.

Regelen meerdere armaturengroepen

In basisschool De Olijfboom werden APC10-aanwezigheidssensoren geïnstalleerd voor het regelen van meerdere armaturengroepen in de klaslokalen en groepsruimtes. Naast meerdere lichtgroepen moest de verlichting eveneens daglichtafhankelijk geregeld worden, waarbij de verlichting aan de raamzijde eerder gedimd diende te worden dan die verder in het klaslokaal. Door een regelverschil (offset) tussen deze groepen in te stellen is dit gerealiseerd. Dit zorgt niet alleen voor een individuele lichtregeling per lichtgroep, maar hiermee wordt de verlichting bovendien nog energie-efficiënter aan het daglicht aangepast. Door middel van conventionele 230V-pulsschakelaars kan de verlichting bij het digiboard desgewenst handmatig worden gedimd/geschakeld.

Meer weten? Neem contact op met ESYLUX voor een persoonlijke toelichting van de DALI-2 automatiseringsoplossingen.

Met dank aan Basisschool De Olijfboom en Installateur Van Wijngaarden bv uit Nieuwerkerk aan de IJssel.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder