Vijf tips voor energiebesparing op uw persluchtinstallatie

Energiebesparing

Perslucht is een belangrijk onderdeel van een productieproces. Toch krijgt een compressor of persluchtsysteem doorgaans niet de juiste aandacht. Dat is jammer, want daarmee gaat dikwijls onnodig veel geld verloren.

Door het veranderen van (één van) de aspecten die van invloed zijn op een compressor, verandert de prestatie van de installatie en neemt het persluchtverbruik na verloop van tijd vaak toe. Met als resultaat hogere energiekosten, die voor de gebruiker of de technische dienst vaak onzichtbaar blijven. Het loont dus om van tijd tot tijd te checken of uw persluchtinstallatie nog goed functioneert.

Vijf eenvoudige verbetertips, vaak met groot resultaat

Bij deze geef ik u vijf handzame tips waarmee u snel de functionaliteit van uw compressorinstallatie kunt checken én eenvoudig energie – en dus geld – kunt besparen.

  1. Lekkages: Leidingnetten hebben vaak geschroefde verbindingen. Door druk- en temperatuurwisselingen gaan ze na verloop van tijd lekken. Elk lekje van 1 mm kost op jaarbasis 4.465 kWh aan stroom, en dat is ongeveer 650 euro en 2031 kilogram aan CO2.
  2. Netdrukverlaging: Om op het einde van de leiding nog voldoende druk over te houden, wordt vaak (onterecht) de druk opgeschroefd van de compressor. Elke bar hogere einddruk komt overeen met 8% meer energie verbruik.
  3. Het voorkomen van drukval: Bedrijven groeien en dan worden er extra compressoren bij geplaatst. De dimensionering van de leiding is echter bij de start van het bedrijf gedaan. Bij groei is dan soms de persluchtleiding te dun, of de filters te klein.
  4. Nullast uren: Als meerdere compressoren samen de perslucht leveren, moet er een goede afstemming zijn tussen opwekking en afname. Zo niet, dan starten en stoppen de compressoren te vaak en draait de motor vaak in nullast.
  5. Omgevingstemperatuur: Compressoren staan meestal in een technische ruimte. Als daar de warmte niet goed wordt afgevoerd, wordt het te warm. Elke 5 graden hogere temperatuur veroorzaakt 1,5% hoger energieverbruik.

Geavanceerde controles

Naast deze vijf checks zijn er natuurlijk ook geavanceerdere controles die lastig zijn om zelf uit te voeren. Wenst u zo’n onderzoek op maat? Of hebt u na het lezen van deze tips nog vragen of wilt u advies hoe u het beste verbeteringen kunt doorvoeren? Neem dan contact met mij of een collega van Geveke op via 020 582 2610.

Gerelateerde artikelen

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder

Het kan: energie besparen in de zware bouw

Praktijkverhalen

Het lijkt een contradictie: duurzaam handelen in de nog altijd fossiel aangedreven bouw. Van den...

Lees verder