Wat een vliegreis eigenlijk moet kosten

Klimaatbeleid

Vliegverkeer staat in de top tien van mondiale veroorzakers van broeikasgassen en haar aandeel stijgt de komende jaren nog flink. Wat moet een vliegreis eigenlijk kosten zodat voor alle klimaat- en milieukosten worden betaald?

Gratis belasten van het milieu

Vliegtuigen kunnen sinds hun bestaan volledig kosteloos de uitlaatgassen de atmosfeer in stoten. Terwijl van elke pakweg 1,65 Euro die een liter benzine kost, meer dan 1 Euro naar de belasting gaat, hoeven vliegtuigen 0 cent belasting te betalen op de kerosine die ze verbruiken. En, ook niet echt rechtvaardig: terwijl iedereen over elk product en elke dienst een percentage BTW betaalt aan de belastingdienst, betalen vliegtuigmaatschappijen nul procent BTW op tickets.

Last but not least, wordt er ook niet betaald voor de milieuschade die het vliegverkeer veroorzaakt. Je betaalt wel voor het huisvuil dat je aan de straat zet of voor de zuivering van het afvalwater. Maar niet voor het schoonhouden van de lucht en het tegengaan van klimaatverandering.

Schoon en rechtvaardig

Een prijs op CO2 is logisch, we gaan betalen voor hetgeen we aan klimaatschade veroorzaken. Door een prijs op CO2 te zetten gaan luchtvaartmaatschappijen sneller op zoek naar schonere vliegtuigen en fossielvrije brandstoffen. Daarmee worden de CO2-kosten immers weer verlaagd. En BTW betalen op vliegtickets is ook logisch. Waarom wel BTW betalen voor gezond eten en je bedrijf verduurzamen, maar niet op het reizen per vliegtuig?

Wat moet het kosten?

Hieronder hebben we een berekening gemaakt van wat een vliegticket zou kosten inclusief BTW en milieukosten. Net als nu op diesel en benzine hebben we een percentage van 21% BTW toegepast. En voor milieukosten hebben we een bedrag van €60,- per ton CO2 genomen. Dat bedrag is volgens topeconomen > nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De hoeveelheid veroorzaakte uitstoot van CO2 per vliegreis is berekend met onze CO2-calculator >

Een retourtje naar Praag vanuit Rotterdam kost €277,- (vlucht op een ‘goedkope ticketsite’ gevonden, inclusief boekingskosten). Zou je hier 21% BTW over moeten betalen, dan stijgt de prijs met €58,17. En zou je hier CO2-belasting van €60,- per ton CO2 over moeten betalen dan komt er nog eens €17,- bij (1.450 km = 0,29 ton CO2 x €60,-). Een ticket van €277,- wordt dan ineens €352,17 (27% duurder). En dat is dan nog zonder een belasting op de benodigde kerosine.

Een retourtje San Francisco vanuit Amsterdam kost €720,- (vlucht op een ‘goedkope ticketsite’ gevonden, inclusief boekingskosten). Zou je hier 21% BTW over moeten betalen, dan stijgt de prijs met €151,20. En zou je hier CO2-belasting van €60,- per ton CO2 over moeten betalen dan komt er nog eens €156,- bij (17,540 km = 2,6 ton CO2 x €60,-). Een ticket van €720,- wordt dan ineens €1.027,20 (43% duurder). En dat is dan nog zonder een belasting op de benodigde kerosine.

Blijven vliegen?

Er zijn schonere alternatieven dan vliegen. Reizen met de trein bijvoorbeeld (in Nederland rijden de treinen op 100% windenergie). In plaats van vliegen kun je ook, indien het een zakelijk doel heeft, gebruik maken van moderne communicatietechnieken zoals Skype of video-conferencing.

En moet je dan toch vliegen, neem dan een directe lijnvlucht. Bij het opstijgen verbrand een vliegtuig veel kerosine, twee of meerdere keren opstijgen is dus inefficiënt en zorgt voor veel onnodige CO2-uitstoot. Vraag de vliegtuigmaatschappijen ook eens naar hoe groen ze zijn. Er is een Atmosfair Airline Index (AAI). Deze ranglijst geeft een overzicht van de prestaties van ruim 100 luchtvaartmaatschappijen op het gebied van milieu en van CO2-efficiëntie.

En compenseer ten slotte, tot de tijd dat er nog geen eerlijke vliegtaks is, de CO2-uitstoot van je vliegreis met erkende en betrouwbare CO2-compensatieprojecten >

Aanvulling 24 november 2019:

Uit onderzoek van het Klimaatverbond blijkt dat de maatschappelijke kosten van een ton veroorzaakte CO2-uitstoot op minimaal €700,- ligt. Dat zou voor de voorgaande voorbeelden het volgende betekenen:

Praag: €277,- + €58,17 BTW + €203,- maatschappelijke kosten = €538,17
(= 94% duurder dan dat nu een ticket kost)

San Fransisco: €720,- + €151,20 BTW + €1.820,- maatschappelijke kosten =  €2.691,20
(= 274% duurder dan dat nu een ticket kost)

En dit is dan nog zonder een belasting op de benodigde kerosine.

Foto en beeld: Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Topdrukte op stroomnet vraagt om warmtenetten

Klimaatbeleid

Duizenden bedrijven, scholen en sportclubs moeten soms jaren wachten op een grootverbruikaansluiting vanwege het overvolle...

Lees verder

Verduurzaming bedrijventerreinen vertraagt, meer hulp overheid nodig

Klimaatbeleid

De verduurzaming van bedrijventerreinen loopt flinke vertraging op, waarschuwt een coalitie van maatschappelijke organisaties en...

Lees verder

Wat maakt een bedrijventerrein toekomstbestendig?

Klimaatbeleid

Toekomstbestendige bedrijventerreinen herken je aan verschillende elementen. Allereerst speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Dit betekent...

Lees verder