Vooruitgang begint met nieuwsgierigheid

CO2-neutraal ondernemen

“Als het zo doorgaat, dan geeft de aarde het op”, zei Hannah me laatst. Hannah is 10 jaar. Vertaald naar onze economie en bedrijfsvoering: het huidige lineaire denken loopt op zijn einde. Zoals Sander van 11 jaar zei: ‘Grondstoffen raken op dus het is zonde om iets weg te gooien als we het nog een keer kunnen gebruiken. Maar dan moeten we dingen wel goed in elkaar zetten’. De omschakeling van lineair naar circulair denken vraagt om een andere manier van ontwerpen, produceren en gebruiken. Het goede nieuws is dat iedereen een deel van de oplossing heeft.

En ja, ook kinderen kunnen ons met hun unieke denkkracht helpen. Zij houden ons zonder waardeoordeel, maar compromisloos een spiegel voor over ons eigen gedrag. Vragen als overvloed en schaarste, de opwarming van de aarde, het uitputten van de oceanen gaan uiteindelijk ook over ons eigen leven en de keuzes die we maken. Drie minuten langer douchen betekent tientallen liters water en energie extra. Iedere plastic tas maakt de gigantische plastic soep in de oceanen alleen nog maar groter. Als we dat weten waarom doen we het dan niet anders? Simpele vragen dwingen ons om over onszelf na te denken. Niets is meer confronterend.

Een gelijkwaardige dialoog met kinderen en jongeren over deze thema’s biedt de mogelijkheid om de juiste vragen te stellen, aannames en vooringenomen perspectieven los te laten en om te durven versimpelen. Kinderen komen met verrassende denkrichtingen en leggen zuivere dwarsverbanden. Juist die hebben we nodig voor nieuwe oplossingen in complexe maatschappelijke vraagstukken en bedrijfsmatige productieprocessen die om aanpassingen vragen. En is het niet gewoon logisch dat we kinderen betrekken in beslissingen die hún toekomst bepalen?

De Missing Chapter Foundation creëert via onze progamma’s vraag bij besluitvormers naar inzichten van kinderen. Startpunt is om ze als change agents aan te spreken: rondom dilemma’s in bedrijfsvoering (de Raad van Kinderen); door met de kinderen aan de slag gaan om energie te besparen in het gezin (WaterSpaarders) en rondom diverse thema’s die om een andere kijk vragen (DenkKracht).

Nieuwsgierigheid is de start van alle innovatie en vooruitgang. Nieuwsgierigheid begint met het durven en willen openstaan voor onverwachte ideeën. Kinderen en jongeren lossen onze problemen niet op maar zetten ons wel aan het denken. Een kind kunnen we nooit meer worden. Maar we kunnen wel het nieuwsgierige kind dat we allemaal ooit zijn geweest weer de ruimte geven. Het zit in ons, en niet eens zo diep. Vele besluitvormers gingen u voor.

Door Laurentien van Oranje, oprichter en directeur Missing Chapter Foundation

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder