Waarom IBM een obsessie heeft voor energie-efficiëntie

Energiebesparing

Als u denkt dat uw organisatie er alles aan heeft gedaan om het stroomverbruik te verminderen, denk dan opnieuw. Klimaatplein partner IBM heeft al bijna 45 jaar een formeel programma voor energiebesparing, en het vindt nog steeds veel manieren om jaarlijks het elektriciteitsverbruik te verminderen.

Alleen al in 2017 heeft het bedrijf voor cloud computing en technologieservices ter waarde van $ 36,5 miljard meer dan 2000 bespaarprojecten voltooid. Van het installeren van systemen die passen bij gebouwverlichting en verwarming, van ventilatie en airconditioning (HVAC) tot bezettingsschema’s tot een geheel nieuwe golf van datacenter efficiency-upgrades.

Die projecten waren verspreid over 500 locaties over de hele wereld, zegt Wayne Balta, vice-president van milieu-aangelegenheden en productveiligheid voor IBM. Voor de context heeft IBM ongeveer evenveel upgrades, retrofits en updates voltooid als de afgelopen twee tot drie jaar, schat hij. “Sommige van deze projecten zijn zeer aanzienlijk, andere zijn bescheidener”.

In de toekomst is dat tempo misschien moeilijk te onderhouden, maar het team van het bedrijf met meer dan 50 professionals op het gebied van energiebeheer zoekt altijd naar nieuwe kansen. Dat omvat het stellen van minimale verwachtingen voor HVAC-systemen, gebouwbeheersystemen, datacenters en IT-activiteiten, cafetaria’s en centrale utiliteitsinstallaties.

Klimaatverandering en kosten besparen

Als het gaat om klimaatverandering is er een belangrijk aspect waar we op focussen: het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Over het geheel genomen hebben in de loop van 2017 uitgevoerde bespaarprojecten het totale energieverbruik van IBM met 4,2 procent verminderd, of naar schatting 143,00 megawattuur elektriciteit en 105.000 miljoen Britse thermische eenheden van stookolie en aardgas. Dat vertaalt zich in een financiële besparing van $ 16,1 miljoen op energiekosten, schat IBM.

Vanaf 1990 en 2017 bespaarde het bedrijf 7,4 miljoen MWh aan elektriciteit, wat hielp om 4,4 miljoen ton CO2-uitstoot te vermijden. Het heeft daarmee zo’n $ 616 miljoen bespaard.

Weinig aan het toeval overgelaten

Elke locatie die meer dan 2000 MWh elektriciteit gebruikt, is verplicht om de consumptie nauwlettend in de gaten te houden, verslag uit te brengen over hoe het presteert in vergelijking met een reeks best-practice-controlelijsten en een strategisch plan te bedenken om de hiaten ten minste eens in de vier jaar te dichten. Die informatie wordt vastgelegd in een prestatiebeheersysteem dat gedeelde inzichten biedt.

“De analyses van deze databases maken maandelijkse rapportage aan het management mogelijk en identificeren kansen voor verbetering”, schrijft het duurzaamheidsteam van IBM in zijn rapport. “De voortdurende beoordeling van het energieverbruik en de prestaties op het gebied van instandhouding hebben het behalen van de hierboven beschreven sterke resultaten mogelijk gemaakt.”

Het gehele artikel is hier > te lezen. Check onze praktische tips om als organisatie zelf te besparen op ICT gerelateerde energiekosten >

Foto: IBM

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder