Waarom zou Nederland Fossielvrij moeten zijn ?

Klimaatbeleid

Wij zijn verslaafd. En verslaving maakt afhankelijk. Het leven is lastig voor te stellen zonder die verslaving. We hebben meer nodig, steeds meer, ook al weten we niet meer waarom.

Afhankelijk en kwetsbaar

We zijn verslaafd aan fossiele brandstoffen. Zo ook het Nederlandse bedrijfsleven. Ondanks dat het duidelijk is dat er geen toekomst in zit, investeren we toch steeds meer geld in de winning van olie, kolen en gas. Terwijl we steeds minder reserves vinden. We gaan dieper graven (lees: schaliegas), we gaan op steeds lastigere plekken zoeken (lees: de noordpool) en andere vreemde capriolen uithalen om onze verslaving te kunnen blijven voeden.

Een verslaving maakt afhankelijk en kwetsbaar. We zijn op dit moment als maatschappij afhankelijk van een handjevol grote multinationals in de fossiele industrie die zorgen voor onze energievoorziening. Het zijn miljardenbedrijven die naast onze energievoorziening, ook onze politiek en maatschappij beïnvloeden door hun sterke machtspositie.

Alternatieve energiebronnen

Dit moeten we niet willen. Zeker niet in een tijd waar er genoeg alternatieven beschikbaar zijn. Alternatieven die ervoor kunnen zorgen dat we minder afhankelijk worden van deze bedrijven en minder kwetsbaar worden voor veranderingen in de olieprijs en de wereldeconomie. En dat gaan we nodig hebben in de huidige onzekere economische en ecologische tijden. Want we zien natuurlijk ook de enorme risico’s van een veranderend klimaat op ons afkomen. Met het huidige tempo van verbranding van fossiele brandstoffen komen we ruim boven de kritieke 2°C mondiale temperatuurstijging. De uitdaging waar we voor staan is dus om zo snel mogelijk van onze fossiele verslaving af te komen.

De Carbon Bubble

80% van de fossiele reserves zal onder de grond moeten blijven willen we beneden de grens van 2°C mondiale opwarming blijven. Toch zijn olie, kolen en gas bedrijven wel van plan deze 80% op te stoken, sterker nog, deze staan al op hun balans. De fossiele industrie is dus enerzijds bezig met winst te maken ten koste van het klimaat en de maatschappij. Daarnaast lopen zij grote kans dat ze die 80% reserves moeten afschrijven en daardoor flink in beurswaarde dalen. Dit wordt ook wel de ‘Carbon Bubble’ genoemd.

Op basis hiervan roept een steeds groter groeiende wereldwijde beweging instellingen – zoals universiteiten gemeenten en kerken – op hun geld terug te trekken uit de fossiele industrie; te divesteren. Ook in Nederland is de campagne Fossielvrij NL actief met verschillende lokale initiatieven op universiteiten, gemeenten en richting het pensioenfonds ABP.

People's climate mobilisation Peoples Climate Mobilisation

Dus waarom zou Nederland fossielvrij moeten zijn? Omdat we het ons zowel ecologisch, maatschappelijk als economisch niet kunnen veroorloven nog langer verslaafd te zijn aan fossiele energiebronnen. In het weekend van 19 – 21 september, voorafgaand aan een belangrijke VN Klimaattop in New York, zullen er wereldwijd mensen in actie komen voor het klimaat en tegen investeringen in de fossiele sector. Zo ook in Nederland. Zet die data alvast in uw agenda en bekijk de website fossielvrij.nl om te zien hoe ú in actie kunt komen!

Gerelateerde artikelen

Impact maken? Start met duurzaam inkopen!

Klimaatbeleid

Nederlandse bedrijven geven jaarlijks ruim 400 miljard euro uit aan producten en diensten. Door deze...

Lees verder

Een Klimaatakkoord voor maximaal anderhalve graad opwarming van de aarde

Klimaatbeleid

Een klimaatdoel van maximaal anderhalve graad Celsius mondiale temperatuurstijging is tijdens de klimaattop van Parijs...

Lees verder

Hoe gaan we ontgroeien om daarmee binnen sociale en ecologische grenzen te blijven?

Klimaatbeleid

Hoe ziet ontgroeien er uit in de ‘echte wereld’? Een kritiekpunt op de ontgroei-beweging is...

Lees verder