Wageningen Universiteit verkleint met duurzame verlichting CO2-footprint 

Energiebesparing

Wageningen University & Research vervangt in drie gebouwen al haar conventionele verlichting voor duurzame LED verlichting. Klimaatplein partner Lumeco heeft op de universiteit 2.297 armaturen aangepast en 833 nieuwe geïnstalleerd. De universiteit bespaart hiermee aanzienlijk op energiekosten en verkleint haar CO2-footprint.

Uitval en defecten oude verlichting 

De universiteit had te maken met regelmatige storingen en defecten in de TL verlichting. Daarnaast waren de designarmaturen in de gebouwen te duur om te vervangen door LED-alternatieven. De uitdaging voor de universiteit was om energie te besparen, de designarmaturen te hergebruiken en de lichtkwaliteit op zijn minst op hetzelfde niveau te behouden.

Armaturen renoveren   

Meer dan 1.300 designarmaturen zijn gedemonteerd, aangepast, gereinigd en weer teruggeplaatst. Alle interne elektronica is vervangen door OSRAM LED-drivers in combinatie met LED-buizen. In gevallen waar renovatie niet mogelijk was, zijn nieuwe LED panelen en LED downlighters toegepast. Bovendien zijn sensoren geïnstalleerd om daglichttoetreding en aanwezigheid te registreren. Alle oude elektronische onderdelen en lichtbronnen zijn op een milieuvriendelijke wijze afgevoerd. 

Vanwege de eenvoudige en repeterende werkzaamheden is samengewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor heeft de universiteit tijdens dit project ook 414 uur aan sociale werkgelegenheid gecreëerd. 

Enorm bespaarresultaat op stroom en CO2 

In totaal bespaart Wageningen University met de nieuwe installatie 177.286 kWh per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 71 huishoudens. De CO2-uitstoot reduceert met 81.551 kg per jaar, wat overeenkomt met de gemiddelde CO2-opname van 3.262 volwassen bomen. 

De locatiemanager van Wageningen University & Research merkt op: “Waar we voorheen werkten onder gelige TL’s, genieten we nu van helder, kleurecht licht. Bovendien besparen we met de nieuwe verlichting aanzienlijk op onderhoud en elektra.” 

Wilt u meer weten over dit project? Bekijk hier de verduurzaming van Wageningen University & Research.

Foto: Lumeco / WUR

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder