Warmteterugwinning uit persluchtproductie levert geld op!

Energiebesparing

Vrijwel alle energie die nodig is voor het maken van perslucht, komt vrij als warmte die vervolgens wordt afgevoerd. Dankzij “heat recovery” of warmteterugwin-mogelijkheden, kunt u vrijwel alle warmte terugwinnen en nuttig gebruiken binnen uw bedrijf. Soms, afhankelijk van de omstandigheden, is een investering terug te verdienen binnen een termijn van 5 maanden.

Warmte terugwinnen met wisselaar

Door een warmtewisselaar te plaatsen, kunt u vrijgekomen warmte opnemen in uw voedingwater. Dit verwarmde water kunt u vervolgens toepassen in diverse bedrijfsprocessen. Hierbij kunt u denken aan water voor ketelvoeding, wasprocessen, boilervoeding, warm tapwater of simpelweg voor het verwarmen van kantoren. Elke graad verwarming kost u tenslotte enkele euro’s van uw bedrijfsresultaat. Wanneer u zo warmte terugwint is de temperatuur van uw voedingwater hoger dan de standaard watertoevoertemperatuur. Daardoor hoeft u minder energie te verbruiken voor verwarming, dat levert een flinke besparing op.

Energie besparen met benutten hete lucht

Alle warmte die niet in de koelende olie van de compressor zit, straalt in de behuizing van de compressor en gaat verloren als warme lucht. U kunt deze warmte echter ook benutten door kanalen aan te sluiten en de warme lucht te transporteren naar een ander deel van het bedrijf. Op die manier wint u de warmte terug en is geen extra energie nodig om warmte voor uw bedrijfspand te maken. Er zijn diverse mogelijkheden voor warmteterugwinning uit uw persluchtinstallatie. U vind hier meer informatie over energie besparen in uw productieproces.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder