Warmteterugwinning uit persluchtproductie levert geld op!

Energiebesparing

Vrijwel alle energie die nodig is voor het maken van perslucht, komt vrij als warmte die vervolgens wordt afgevoerd. Dankzij “heat recovery” of warmteterugwin-mogelijkheden, kunt u vrijwel alle warmte terugwinnen en nuttig gebruiken binnen uw bedrijf. Soms, afhankelijk van de omstandigheden, is een investering terug te verdienen binnen een termijn van 5 maanden.

Warmte terugwinnen met wisselaar

Door een warmtewisselaar te plaatsen, kunt u vrijgekomen warmte opnemen in uw voedingwater. Dit verwarmde water kunt u vervolgens toepassen in diverse bedrijfsprocessen. Hierbij kunt u denken aan water voor ketelvoeding, wasprocessen, boilervoeding, warm tapwater of simpelweg voor het verwarmen van kantoren. Elke graad verwarming kost u tenslotte enkele euro’s van uw bedrijfsresultaat. Wanneer u zo warmte terugwint is de temperatuur van uw voedingwater hoger dan de standaard watertoevoertemperatuur. Daardoor hoeft u minder energie te verbruiken voor verwarming, dat levert een flinke besparing op.

Energie besparen met benutten hete lucht

Alle warmte die niet in de koelende olie van de compressor zit, straalt in de behuizing van de compressor en gaat verloren als warme lucht. U kunt deze warmte echter ook benutten door kanalen aan te sluiten en de warme lucht te transporteren naar een ander deel van het bedrijf. Op die manier wint u de warmte terug en is geen extra energie nodig om warmte voor uw bedrijfspand te maken. Er zijn diverse mogelijkheden voor warmteterugwinning uit uw persluchtinstallatie. U vind hier meer informatie over energie besparen in uw productieproces.

Gerelateerde artikelen

Biobased bouwen en isoleren krijgen flinke stimulans

Energiebesparing

De Rijksoverheid trekt 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te...

Lees verder

Dankzij energiemanagement maximaal profiteren van energie

Energiebesparing

Door onder andere de afbouw van de salderingsregeling en het feit dat energieleveranciers geld gaan...

Lees verder

Grootste chocoladeproducent op aarde bespaart fors op energiekosten

Energiebesparing

Een samenwerking om je vingers bij af te likken. Onlangs heeft Klimaatplein partner BOGE een...

Lees verder