Whitepaper energie besparen op uw perslucht installatie

Energiebesparing

Perslucht is een belangrijke schakel in menig productieproces. Het is een veilige en betrouwbare energiedrager. Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten bij het gebruik van perslucht, zoals de kwaliteit van perslucht en het energieverbruik. Om u objectief en eerlijk te informeren over ontwikkelingen en vraagstukken in het gebruik van perslucht, heeft Klimaatplein-partner Geveke een aantal whitepapers en infographics gepubliceerd.

Bij de productie van perslucht komt gemiddeld 96% van de benodigde energie vrij als warmte. De overige 4% zit in de gecomprimeerde lucht. De warmte ontwikkeling is voor een groot deel onvermijdelijk maar door gebruik te maken van optimalisatie en warmteterugwinning is veel te besparen op energieverbruik en kosten.

Daarnaast is er vaak onnodig drukverlies. Dat ontstaat bijvoorbeeld vanwege transport door lange en te dunne leidingen, bij lekkages of een onjuiste afstelling van de persluchtgedreven apparatuur. Dit lijkt soms weinig, maar het levert een factor 25 aan energieverlies op. Datzelfde geldt bij een energie-efficiënte besturing van de installatie en goed onderhoud.

Bespaartips whitepaper perslucht

Geveke persluchttechniek schreef een whitepaper dat antwoord geeft op de vraag hoe u energie op het gebruik van perslucht kunt besparen en wat het u kan opleveren. Met ook enkele praktische tips als: schakel de compressor uit als deze niet wordt gebruikt en sluit het drukvat af van de leiding. Of gebruik afsluiters voor apparatuur die niet in gebruik is met een luchtslot.

Meer weten? Download de whitepaper hier >

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder