Wie slim is, heeft onvoorstelbaar veel energie!

Energiebesparing

Een prachtig voorbeeld van klimaatvriendelijk bouwen? The Bank in Amsterdam. Een gesloten 80-jarig bankgebouw getransformeerd naar een fantastisch duurzaam pand met een mix van functies. Volledig van deze tijd. En meteen een van de duurzaamste monumentale objecten van Amsterdam. Met een eigen warmte-koude opslag, perfecte isolatie, duurzaam materiaal- en installatiegebruik en nog veel meer duurzame snufjes.

The Bank timmert aan de weg. En zo kent Nederland nog veel meer mooie projecten. Duurzaam renoveren als hoogste prioriteit. Daar kan niemand omheen.

De feiten spreken voor zich. Er staan onvoorstelbaar veel vierkante meters kantoorruimte leeg. Dat betekent dat er de komende decennia geen nieuwbouw nodig is. Tel daar de sociale ontwikkelingen bij op. Er zijn bijvoorbeeld minder werkende mensen, onze nieuwe manier van werken neemt minder vierkante meters in beslag en regio’s krimpen.

Er rest ons niets anders dan onze bestaande omgeving opnieuw in te richten. Er liggen volop kansen om dat kostenefficiënt en doeltreffend te doen. De truc is om met slimme inspanning meer energie te genereren.

Alles wat we nodig hebben, ligt binnen handbereik. De technologische ontwikkelingen helpen ons duurzaam vooruit. Het is een kwestie van heel bewust kiezen. Kiezen voor duurzame materialen. Kiezen om het binnenklimaat aan te passen aan de wensen en grenzen van de gebruikers. Kiezen voor waterbesparing, meer mobiliteit en optimale isolatie.

De resultaten zijn opwindend. Duurzame gebouwen wekken zelfstandig energie op. De afhankelijkheid van anderen verdwijnt. Dat levert in deze gebouwen een geweldig ondernemende dimensie op. Er dienen zich alleen maar nieuwe kansen aan om energie uit te wisselen.

Het blijkt niet alleen nuttig, maar ook leuk om alle processen en de mogelijkheden van omliggende gebouwen zorgvuldig te bekijken. Gebruik maken van de restwarmte van de koeling is in veel gebouwen bijvoorbeeld heel goed mogelijk. En de bakkerij om de hoek heeft niet alleen brood, maar ook energie in de aanbieding.

Nederland kent inmiddels vele mooie voorbeelden van klimaatvriendelijk bouwen. Daar komen iedere dag nieuwe projecten bij. Een duurzame ontwikkeling die zich vooral door moet gaan zetten. Oplossingen zijn er altijd en overal. Wie slim is, is op een missie: maximale energie uit alle bestaande gebouwen.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder