Zee van ICT-mogelijkheden voor meer energie-efficiënte kantoren

Energiebesparing

Al eens heel bewust naar de inrichting en het gebruik van je ICT-systemen gekeken? Dat is zeker de moeite waard. Agentschap NL en de Milieudienst West-Holland deden binnen dertien gemeenten onderzoek naar de energie-efficiency van ICT-systemen. Momenteel gaat daar tussen de 50 en 80 procent van de elektrische energie naar ICT-verbruik. Door het monitoren van stroom en ICT-verbruik, een beter uitschakelbeleid en de inkoop van duurzamere ICT-technieken, kan liefst 20 tot 30 procent bespaard worden op de totale stroomkosten. En wat voor gemeenten geldt, geldt natuurlijk ook voor jouw bedrijf.

Dat kan stukken beter én groener

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 83 procent van de managers binnen overheid en non-profit nog niets doet met het onderwerp ICT-verbruik. Verder is er weinig basiskennis en inzicht in de eigen ICT-omgeving. Deze cijfers illustreren dat er een zee van mogelijkheden ligt om kantoren energie-efficiënter in te richten. Dat kan met eenvoudig realiseerbare maatregelen en door het maken van meer ingrijpende keuzes.

Acht uur standby: tel uit je winst

‘Power management’ is zo’n gemakkelijk door te voeren maatregelen binnen je bedrijf. In plaats van dat computers 24 uur standby staan, staan ze dat nu acht uur. Het actieve aan- en uitzetbeleid levert een besparing op tot wel 15 procent op je energierekening. De winst komt  puur  van de mentaliteitsverandering bij de gebruikers, want er zijn verder geen investeringen nodig.

Toevallig een moderne server?

Maatregelen die ook relatief gemakkelijk te realiseren zijn: een slimme regeling van de temperatuur in je datacentrum en het onderzoeken van de capaciteit van je server. Zo zijn moderne servers bijvoorbeeld bestand tegen hogere temperaturen en kunnen ze meerdere applicaties aan. Het kan dus heel best zijn dat je geen extra servers hoeft aan te schaffen. Met moderne servers is het bovendien mogelijk om de koeltemperatuur minder hoog in te stellen. Een verhoging van de temperatuur in de serverruimte van 18 naar 24 graden, levert een besparing op van 5 procent op de totale energierekening.

Laptop versus PC

Hoe meer je investeert, hoe meer je kunt besparen op je energierekening. Inzet van nieuwe technologieën (bijvoorbeeld het tegelijkertijd laten draaien van meerdere besturingssystemen op één computer) resulteert in een besparingspotentieel van 60 procent van het huidige verbruik van centrale ICT-middelen én 20 procent van de totale energierekening. Ook duurzaam inkopen is de moeite waard. Een simpel rekensommetje ter illustratie: een laptop verbruikt slechts een derde van de energie die een traditionele PC verbruikt.

Op zoek naar praktische tips?

Energie-efficiënte ICT heeft alles te maken met de slimme inzet van computers, printers, servers en andere apparatuur. We zetten hier een aantal interessante besparingstips > voor je op een rij.

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder