Zes tips voor zuinig rijden in een elektrische auto

Energiebesparing

Deelnemen aan het wegverkeer is het gevaarlijkste gedeelte van de werkdag. Bovendien veroorzaakt een wagenpark vaak de grootste hoeveelheid CO2 uitstoot binnen een organisatie. Prodrive leert bestuurders veiliger en zuiniger autorijden en weet deze nieuwe moderne rijstijl te borgen via e-learning en competitie. Bijgaand zes korte tips van Mark Maaskant, eigenaar van Prodrive Training. Mark rijdt zelf een Volvo V60 Plug-In Hybrid.

Laadgedrag
Probeer zo veel mogelijk te laden, thuis, op het werk, onderweg. Een plugin Hybride kan vaak ook met een gewone huis- tuin- en keukenstekker worden opgeladen aan een normaal stopcontact. Lees wel eerst de gebruiksaanwijzing. Gebruik slimme apps om laadpalen te vinden en schaf een “tankpas” aan waarmee je ook stroom kan “tanken”.

One pedal drive
Probeer het voertuig zoveel mogelijk rollend te houden. Feitelijk moet je het gaspedaal als rempedaal gebruiken. Door op tijd je gas los te laten regenereert de auto energie die weer in de accus opgeslagen wordt. Dus je moet proberen het rempedaal zo min mogelijk te gebruiken. De auto regenereert trouwens ook tijdens remmen, maar een afgeremd voertuig weer in beweging krijgen kost meer energie dan dat er is opgewekt. Vandaar, het voertuig zoveel mogelijk rollend houden. Houd ook afstand tov je voorligger, zo kun je ook met een constantere snelheid rijden.

Verbruikers
Ga bewust om met verbruikers zoals airco en of verwarming. Gebruik slimme apps om je voertuig voor vertrek te koelen of te verwarmen, terwijl de auto nog aan de “stekker zit” . Dat scheelt enorm in het verbruik.

Snelheid
Natuurlijk mag je in Nederland tegenwoordig 130 km/h op sommige stukken op sommige tijden. Maar het verschil in verbruik tussen 100 km/h en 120 km/h is al 15% in meerverbruik. Dus probeer op elektriciteit liever iets langzamer dan iets sneller te rijden. Het scheelt bijna niets is reistijd, maar wel enorm in verbruik.

Cruisecontrol gebruiken
Gebruik de cruisecontrol zoveel mogelijk. Ook binnen de bebouwde kom. Het is niet alleen een heel makkelijke manier op je snelheid gelijkmatig te houden, maar diezelfde gelijkmatige snelheid zorgt ook voor een lager verbruik.

Ken je auto
Rijd in de ECO stand of ECO modus, leer je dashboard kennen zodat je weet wanneer je in de “Eco wolk” of “zuinige modus” rijdt. In de ene auto verzamel je blaadjes aan een boom, in de andere Eco punten en bij de andere auto een lachende E van Eco. Zorg dat je weet wanneer de auto aan je terugkoppelt dat je zuinig rijdt en probeer jezelf steeds te verbeteren.

Klik hier voor meer tips over zuinig en bewust rijden.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder