Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
De overheid gaat strenger controleren of bedrijven hun verplichte energiebesparende maatregelen ook echt uitvoeren. En wanneer je als ondernemer dan tóch met wetgeving te maken hebt, waarom dan niet kiezen voor de meest effectieve oplossingen? Wat dat betreft komen de erkende maatregelenlijsten (EML) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uitstekend van pas. In één oogopslag zie je welke energiebesparingen positieve impact hebben op je bedrijf.
Energiebesparende maatregelen zijn zeker niet vrijblijvend. Staatssecretaris Sharon Dijksma schakelde onlangs 20 extra inspecteurs in die namens de overheid gaan controleren of bedrijven hun verplichte energiebesparingsmaatregelen uitvoeren. Het gaat hierbij om bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. In het kader van de Wet milieubeheer zijn deze bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar of minder terugverdienen.
Verplichtingen leggen vaak lam. Veel interessanter is het om die energiebesparende maatregelen in te zetten die het maximale uit je bedrijf halen. Het wiel hoeft hierbij niet opnieuw uitgevonden te worden. Inmiddels zijn er erkende maatregelenlijsten voor de volgende zeven bedrijfstakken: de metaalsector, kantoren, zorgsector, onderwijsinstellingen, rubber- en kunststofindustrie, datacenters en de autoschadeherstelsector. De maatregelen voor de automotive branche, detailhandel, agrarische sector, horeca, sport- en recreatiesector en voedingsmiddelenindustrie volgen later dit jaar. Op het Klimaatplein zijn ook diverse gratis tools voor energie besparen te gebruiken door ondernemers.
Het handige aan deze maatregelenlijsten is dat je in één oogopslag ziet welke maatregelen (denk onder andere aan gebouwschil, ruimteventilatie, ruimteverwarming en verlichting) binnen je branche de moeite waard zijn en tot flinke energiebesparingen leiden. Je leest ook over de randvoorwaarden, wanneer een bepaalde maatregel het beste genomen kan worden en welke technieken hiervoor het meest geschikt zijn. Voor kantoren, gezondheids- en welzijnsinstellingen en onderwijsinstellingen zijn er inmiddels praktische infographics beschikbaar.
Door strenger te controleren op verplichte energiebesparing, wil de overheid bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs. ‘Voor wat, hoort wat’ en dus mogen we als ondernemers ook iets van de overheid verwachten. De overheid zal en wil de komende jaren een faciliterende rol op zich nemen. Hier kunnen ondernemers van profiteren. Zo heeft het zin om je te verdiepen in onder andere publiek-private samenwerkingsverbanden, subsidies en andersoortige financiële prikkels.
Wellicht ook interessant: het Klimaatplein houdt dit najaar samen met onder andere MKB Nederland een inspiratie event . Hier komt energiebesparing in de breedste zin aan bod. MKB Nederland geeft in een workshop uitleg over de mogelijke kansen die de erkende energiebesparende maatregelen bieden voor je bedrijf.
Bron foto: Citymarketing Tilburg