Zie hier de positieve impact van verplichte energiebesparende maatregelen

Energiebesparing

De overheid gaat strenger controleren of bedrijven hun verplichte energiebesparende maatregelen ook echt uitvoeren. En wanneer je als ondernemer dan tóch met wetgeving te maken hebt, waarom dan niet kiezen voor de meest effectieve oplossingen? Wat dat betreft komen de erkende maatregelenlijsten (EML) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu uitstekend van pas. In één oogopslag zie je welke energiebesparingen positieve impact hebben op je bedrijf.

Energiebesparende maatregelen zijn zeker niet vrijblijvend. Staatssecretaris Sharon Dijksma schakelde onlangs 20 extra inspecteurs in die namens de overheid gaan controleren of bedrijven hun verplichte energiebesparingsmaatregelen uitvoeren. Het gaat hierbij om bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. In het kader van de Wet milieubeheer zijn deze bedrijven verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren die zich binnen vijf jaar of minder terugverdienen.

Omdenken

Verplichtingen leggen vaak lam. Veel interessanter is het om die energiebesparende maatregelen in te zetten die het maximale uit je bedrijf halen. Het wiel hoeft hierbij niet opnieuw uitgevonden te worden. Inmiddels zijn er erkende maatregelenlijsten voor de volgende zeven bedrijfstakken: de metaalsector, kantoren, zorgsector, onderwijsinstellingen, rubber- en kunststofindustrie, datacenters en de autoschadeherstelsector. De maatregelen voor de automotive branche, detailhandel, agrarische sector, horeca, sport- en recreatiesector en voedingsmiddelenindustrie volgen later dit jaar.

Alle benodigde info op een rij

Het handige aan deze maatregelenlijsten is dat je in één oogopslag ziet welke maatregelen (denk onder andere aan gebouwschil, ruimteventilatie, ruimteverwarming en verlichting) binnen je branche de moeite waard zijn en tot flinke energiebesparingen leiden. Je leest ook over de randvoorwaarden, wanneer een bepaalde maatregel het beste genomen kan worden en welke technieken hiervoor het meest geschikt zijn. Voor kantoren >, gezondheids- en welzijnsinstellingen > en onderwijsinstellingen > zijn er inmiddels praktische infographics beschikbaar.

Het grote plaatje en de rol van de overheid

Door strenger te controleren op verplichte energiebesparing, wil de overheid bijdragen aan het klimaatakkoord van Parijs. ‘Voor wat, hoort wat’ en dus mogen we als ondernemers ook iets van de overheid verwachten. De overheid zal en wil de komende jaren een faciliterende rol op zich nemen. Hier kunnen ondernemers van profiteren. Zo heeft het zin om je te verdiepen in onder andere publiek-private samenwerkingsverbanden, subsidies en andersoortige financiële prikkels.

Wellicht ook interessant: het Klimaatplein houdt dit najaar samen met onder andere MKB Nederland een inspiratie event . Hier komt energiebesparing in de breedste zin aan bod. MKB Nederland geeft in een workshop uitleg over de mogelijke kansen die de erkende energiebesparende maatregelen bieden voor je bedrijf. Je kunt je via deze link > aanmelden voor dit inspiratie event.

Bron foto: Citymarketing Tilburg

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor bedrijven om netcongestieprobleem op te lossen

Energiebesparing

Er liggen flink wat uitdagingen rondom de duurzame energietransitie. Sinds enige tijd is daar het...

Lees verder

Aangenaam binnenklimaat en juiste verlichting verbeteren prestaties werkplek

Energiebesparing

Hoge luchtkwaliteit, een aangenaam binnenklimaat en de juiste verlichting bevorderen de gezondheid en de prestaties...

Lees verder

Biobased bouwmaterialen hebben de toekomst 

Energiebesparing

Bij het verduurzamen van woningen is het isoleren van daken met biobased materialen goed te...

Lees verder