Ziekenhuis St Jansdal gaat benodigde energie zelf opwekken

Duurzame energie

Op het dak van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk gaan 845 zonnepanelen geplaatst worden. De panelen wekken naar verwachting 203.000 kWh groene stroom per jaar op. Een groot gedeelte van het energieverbruik van het ziekenhuis wordt daarmee groen opgewekt!

Ziekenhuis St Jansdal, en Klimaatplein-partners Pure Energie en Van Beek Ingenieurs slaan de handen ineen om het ziekenhuis te verduurzamen. De panelen leveren genoeg energie voor zo’n 60 huishoudens (gemiddeld 3400 KWh per huishouden). De groene stroom die de panelen opwekken, wordt volledig verbruikt door het ziekenhuis. De investering van het project is ongeveer drie ton. St Jansdal verwacht dit bedrag in zo’n acht jaar terug te verdienen. Ingenieursbureau Van Beek verzorgt al geruime tijd de energiemonitoring voor St Jansdal waarbij nu ook de prestatie en het rendement van het zonnesysteem via energieschermen optimaal in beeld wordt gebracht.

Start bouw zonne-installatie

Op 4 maart is groen energiebedrijf Pure Energie begonnen met het bouwen van de zonne-installatie. Naar verwachting zijn alle zonnepanelen eind april geplaatst. De totale oppervlakte van de installatie is circa 1310 m2 . Pure Energie is het groenste energiebedrijf van Nederland en levert groene stroom uit eigen wind- en zonprojecten. In 2015 werd Pure Energie marktleider op het gebied van zonne-energie in Nederland, toen het bedrijf bekendmaakte 80.000 zonnepanelen te plaatsen op het dak van Tata Steel in IJmuiden.

Zorgen voor elkaar én voor het milieu

Ziekenhuis St Jansdal houdt zich bewust bezig met duurzame bedrijfsvoering. Het motto van St Jansdal is ‘Je zorgt voor elkaar’. Dit houdt ook in: zorg goed voor het milieu. Onlangs heeft het ziekenhuis nog het Zilveren certificaat Milieuthermometer Zorg ontvangen. Een zorginstelling komt in aanmerking voor een certificaat als het voldoet aan een aantal criteria, onder andere met betrekking tot het gebruik van energie en water, afval, gevaarlijke stoffen en inkoop. Het ziekenhuis produceert een groot deel van de benodigde energie al zelf. Met de komst van de zonnepanelen, wordt de overige 16% van de totale inkoop van elektriciteit opgewekt.

Maximaal rendement en bewustwording

Van Beek, specialist energiemonitoring en energiemanagement, draagt vanuit haar missie ‘Maak Energie Zichtbaar’ bij aan het creëren van een duurzame samenleving door energie zichtbaar te maken en inspirerend in beeld te brengen. Naast energiebesparende maatregelen is het opwekken van duurzame energie steeds belangrijker. Door de opbrengst van duurzame opwekking in relatie tot het energieverbruik optimaal in beeld te brengen, kan het rendement worden gemaximaliseerd. Door de energieprestaties te delen via beeldschermen met medewerkers en bezoekers werkt de organisatie gelijk aan meer betrokkenheid en bewustwording.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder