Zonder duurzaam vervoer, kan je niet duurzaam ondernemen.

Energiebesparing

Aan alle kanten zoeven ze voorbij op de snelweg: voertuigen van bouwbedrijven, accountants, IT- en adviesbedrijven. Ongemerkt hebben medewerkers die veel buiten de deur zijn dan ook een grote impact op de CO2-voetafdruk van een onderneming. Dat biedt kansen, want voor bedrijven met een groot zakelijk wagenpark geldt: zonder duurzaam vervoer, kan je niet duurzaam ondernemen.

Duurzaam ondernemen heeft in de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Zo is het in de bouwwereld eerder regel dan uitzondering dat bedrijven gecertificeerd zijn volgens de CO2-prestatieladder. De investeringen van banken en pensioenfondsen worden steeds scherper in de gaten gehouden. Zijn de investeringen bijvoorbeeld fossiel vrij en voldoen ze aan ethische eisen? Veel organisaties zijn dan ook druk bezig om verder te verduurzamen waarbij serieus wordt ingezet op de reductie van uitstoot van broeikasgassen. Dat wordt steeds moeilijker, want het laaghangend fruit is in middels wel geplukt. Dat zie je vooral terug bij bedrijven met grote wagenparken. De eerste stappen zijn daar gezet, maar het verduurzamen van het wagenpark lijkt inmiddels, onterecht, een ondergeschoven kindje te zijn.

Verder kijken dan je A-label lang is

Overstappen op zuinige personenauto’s met een A-label is een logische stap die door veel partijen al is genomen. Maar ook met een A-label kun je onzuinig rijden. Die rechtervoet van de medewerker is allesbepalend. Met het rijgedrag van leaserijders is dan ook relatief simpel een grote besparing te halen. Modern rijden bespaart gemakkelijk zo’n 8 tot 10% brandstof, en dus kosten en CO2. Een ander voordeel van het Nieuwe Rijden is dat het aantal schadegevallen met 30% vermindert.

Kortom, legio voordelen om verder te kijken dan je A-label lang is. Daarom presenteren Climate Neutral Group en Prodrive Learning samen ‘The Dutch Eco Drivers League’, een nieuwe rijstijlcompetitie in Nederland. Deze competitie is opgezet om leaserijders op een fijne manier groener te laten rijden. De deelnemers worden tijdens de competitie op een enthousiaste manier online getraind in het Nieuwe Rijden. Door teams intern tegen elkaar te laten strijden ontstaat er een leuke drive om groen te rijden.

Kostenbesparing en benchmarking

brandstof besparen eco rijden Gedurende de competitie wordt de rijstijl gemonitord en bijgestuurd om zo blijvend het zuinige rijgedrag te waarborgen, dat gemiddeld een besparing van €180,- per auto in negen maanden oplevert. Uiteraard wordt bij de deelnemende bedrijven van te voren het echte besparingspotentieel van het eigen wagenpark in kaart gebracht. Dankzij benchmarking is het eenvoudig om te zien hoe de eigen organisatie presteert ten opzichte van andere bedrijven.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over het initiatief vinden op de officiële website van The Dutch Eco Drivers League. Hier worden tevens de besparingsmogelijkheden en de voordelen van deelname uitgelegd.

Gerelateerde artikelen

Hoe snel is het nemen van energiebesparende maatregelen terugverdiend?

Energiebesparing

De snelheid waarmee energiebesparende maatregelen door bedrijven worden terugverdiend, kan sterk variëren en is afhankelijk...

Lees verder

Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco...

Lees verder

Energiebesparing Rotterdamse stijl: gewoon doen

Energiebesparing

Typisch Rotterdams: handen uit de mouwen en beginnen. Verstegen Spices & Sauces bewijst dat dit...

Lees verder