Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet
Praktijkverhalen
Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...
Aan het water in het bad is niets te zien. Toch hebben steeds meer zwembaden in Amsterdam een groen tintje: het water voor de baden en douches wordt verwarmd met afval van onder meer de Amsterdamse horeca en supermarkten. Het Noorderparkpad wordt het paradepaardje.
Zwemmers zullen er niets van merken. Het water in het Noorderparkbad is net zo warm als in andere zwembaden – en even helder van kleur. Maar toch wordt het zwembad een stuk groener dan het oude Florabad. Het nieuwste zwembad van Amsterdam wordt namelijk aangesloten op het stadswarmtenetwerk. Daardoor zijn de verwarming en warmwatervoorziening CO2-vriendelijk. Want het benutten van restwarmte vermindert de lokale CO2-uitstoot met vijftig tot wel honderd procent, wat bijdraagt aan schonere lucht en minder klimaatverandering.
De aansluiting van het Noorderparkbad op stadswarmte past in de Amsterdamse duurzaamheidsambities. De gemeente wil dat het aandeel duurzame energie in 2020 zeker twintig procent hoger ligt dan nu, blijkt uit de Agenda Duurzaamheid die het college begin dit jaar lanceerde.
“Het warmtenet waarop het Noorderparkbad wordt aangesloten, maakt gebruik van (rest)warmte van de afvalverwerking in industriegebied Westpoort”, vertelt Martin Buijck projectdirecteur van Westpoort Warmte, dat de energie voor het zwembad levert. “Een deel van de restwarmte is afkomstig van de vergistings- en waterzuiveringsinstallatie van Orgaworld in het Westelijk Havengebied.” Orgaworld maakt de warmte met organisch afval van onder meer de Amsterdamse cafés, restaurants en supermarkten. Producten die niet meer geschikt zijn voor consumptie worden vergist, waardoor er warmte ontstaat. Die warmte gaat vervolgens naar het stadswarmtenet.
Ook binnen het zwembad wordt aan waterzuivering gedaan: regenwater wordt aan de buitenkant van het gebouw opgevangen en opgeslagen in een bassin. Via een zuiveringsinstallatie vloeit het vervolgens terug in het zwembad.
Het Noorderparkbad heeft gekozen voor aansluiting op het stadswarmtenet omdat de opvolger van het Florabad het gebouw en de energievoorziening goedkoper en duurzamer wilde maken. De stadswarmte uit Amsterdam-West bleek een logische keuze. Bij de verbranding van afval van huishoudens en bedrijven in Westpoort komt restenergie vrij. Dat krijgt een nuttige bestemming als warmtebron. Een kilometerslange leiding vervoert de warmte naar Amsterdam-Noord, waar al ruim duizend woningen en/of bedrijfsgebouwen gebruik maken van stadswarmte voor verwarming en warm tapwater.
Het Noorderparkbad is het derde zwembad in Amsterdam dat verwarmd wordt door middel van stadsverwarming. Het zwembad van Optisport in de Bijlmer is al jarenlang afnemer van stadswarmte. Het Sloterparkbad maakte in het voorjaar van 2015 de overstap van een gasinstallatie naar het warmtenet. Buijck: “Bij het Sloterparkbad is voor stadswarmte gekozen omdat de cv-ketels aan het einde van de levensduur waren gekomen. Ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente speelden een rol. Als een zwembad iets wil doen aan duurzaamheid dan is stadswarmte een relatief eenvoudige en goedkope oplossing. Zeker bij vervanging van cv-installaties of nieuwbouw ontstaat er een natuurlijk moment om de stap naar stadswarmte te maken.”
Zwembaden die overgaan op stadswarmte, is dat een trend? Buijck is ervan overtuigd. “Als de infrastructuur van het warmtenet in de buurt ligt, zal men altijd voor stadswarmte kiezen. Duurzaamheid, met name waar het gaat om CO2-besparing, is daarbij een belangrijke overweging. En heel misschien is het ook voor zwemmers wel lekkerder zwemmen in een duurzaam bad.”
Ontdekken hoe je het energieverbruik van jouw organisatie kunt verminderen en verduurzamen? Gebruik dan het gratis 5-stappenplan naar energiebewust ondernemen.