Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht
Energiebesparing
Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....
Klimaatplein partner Geveke Persluchttechniek krijgt regelmatig de vraag: wat kost een kubieke meter perslucht? En dan antwoorden ze: tussen de een en vijf cent. Of ze zeggen dat het Europees gemiddelde 2,5 cent is. Maar ja, zeggen ze bij Geveke, wat heeft u hieraan? Net zo veel als aan het antwoord op de vraag wat een huis of een auto kost. In dit artikel leest u hoe u de prijs van uw kubieke meter perslucht kunt berekenen en hoe u daarop kunt besparen.
Eigenlijk is alleen met kennis van uw specifieke situatie een zinnig antwoord te geven op de vraag wat perslucht kost. De kostprijs van een kubieke meter perslucht bestaat namelijk uit drie elementen:
– de aanschaf en afschrijving
– het onderhoud
– het energieverbruik (minus eventuele verlaging van kosten door warmteterugwinning).
Deze kennis is meestal niet paraat. Dat maakt het lastig om een goed beeld van de echte kostprijs te krijgen, maar ook om aan te sturen op efficiënt gebruik en besparingen.
Een globale richtlijn om de kostprijs van perslucht te berekenen is: de totale kosten (investering met afschrijvingen, onderhoudskosten en energiekosten) gedeeld door het aantal kubieke meters. De energiekosten variëren met de geleverde capaciteit, dus een speciale registratie is nodig om een gemiddelde te bepalen.
De prijs per kubieke meter perslucht neemt af naarmate de installatie groter is en meer bedrijfsuren maakt. Natuurlijk zijn de aanschafkosten, onderhoudskosten en energiekosten bij een grotere installatie met meer bedrijfsuren in totaal hoger. Geveke kent voorbeelden waar bij een grote installatie de energiekosten oplopen tot bijna 75%van het totaal.
Nadat de investering is gedaan, zijn die kosten niet meer te beïnvloeden. Op onderhoud is door monitoring en overstappen op voorspellend onderhoud nog wel wat te besparen, maar verreweg de meeste winst is te behalen op het energieverbruik.
Om de kostprijs van perslucht te verlagen, ligt het besparingspotentieel dus in het energieverbruik. Met Geveke Connect kunt u actief hierop sturen en besparen. Geveke Connect is een online monitoringsysteem dat bestaat uit een slimme module en een portal. Bij Geveke garanderen ze u dat, ongeacht de prijs die u nu voor een kubieke meter perslucht betaalt, deze prijs omlaag kan als u gaat monitoren. Ab Soekhoe van Geveke legt uit hoe de nieuwe handige module u daarbij kan helpen.
“De Geveke Connect module verzamelt alle relevante persluchtdata. Alle parameters van de compressor zijn online continu te bewaken. De compacte 4G ‘Internet of Things’-module is universeel en is in ieder merk compressor in te bouwen. En er zijn tal van bestaande sensoren op aan te sluiten voor stroomverbruik, debiet, temperatuur, flow, druk(verschil) en trillingen. De data worden via de 4G modem geheel buiten het bedrijfsnetwerk om naar de Geveke Connect portal gestuurd. In de portal is direct af te lezen wat een kubieke meter lucht aan energieverbruik kost. Als je de investeringskosten en onderhoudskosten weet, kun je eenvoudig berekenen wat de totale kosten van een kubieke meter perslucht zijn. “In de Geveke Connect portal worden alle data direct omgezet in grafieken en grenswaarden. Naast 24/7 bewaking krijgt de gebruiker automatisch service- en alarmmeldingen per e-mail of sms. Ook genereert de Geveke Connect portal maandelijks verbruiksrapportages. Historische data zijn tot vijf jaar terug online te raadplegen om trendanalyses te doen en potentiële problemen voor te zijn.
Ab vervolgt: “Klanten vinden het vaak prettig dat wij ook de service- en alarmmeldingen krijgen. Wij kunnen op basis van de informatie in hun Geveke Connect portal precies analyseren wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld wanneer de compressortemperatuur stijgt of de drukverschillen toe nemen. Maar we kunnen ook precies volgen wat er gebeurt als we de druk geleidelijk omlaag brengen, wat vaak mogelijk blijkt zonder dat het problemen oplevert.
Met de Geveke Connect portal is het hoogste rendement uit de compressor te halen en zijn onnodig hoge reparatiekosten te voorkomen. Daarnaast zijn data ook te gebruiken om het onderhoud te optimaliseren. Het onderhoud kan worden uitgevoerd precies op het moment dat het nodig is. Ook dat draagt natuurlijk bij aan een lagere kostprijs van een kubieke meter perslucht.”
Meer weten over de Geveke Connect module? Vraag het Ab Soekhoe via 020 582 2439 of ab.soekhoe/at/geveke.com. Download ook de gratis whitepaper energie besparen op perslucht >