Vijf tips voor het energiebewust koelen van je bedrijf

Energiebesparing

Met een opwarmende aarde wordt het steeds verleidelijker om voor de hete zomers een airco aan te schaffen. Maar een airco gebruikt veel energie die voor een deel ook wordt opgewekt door kolen- en aardgascentrales. Die centrales stoten broeikasgassen uit waardoor het nog warmer wordt op aarde, waardoor je nog meer moet koelen, waardoor…etc. etc. Gelukkig zijn er ook manieren om je bedrijf goedkoper en zonder fossiele energiebronnen te koelen. We geven je hier vijf tips.   

  1. Isoleren

Ook bij koelen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus houdt de warmte buiten je bedrijf in plaats van dat je het moet afvoeren. Isolatie is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt bij koelen, toch is dit één van de meest effectieve manieren om je bedrijf koel te houden in de zomer. In de winter zorgt isolatie ervoor dat de warmte in je bedrijf blijft en in de zomer dat de warmte juist buiten blijft. Zo zorgt isolatie het hele jaar door voor een comfortabele werkplek. 

  1. Zonnescherm

Zonneschermen voorkomen het inschijnen van de zon en zijn daarmee een effectieve manier om de temperatuurstijging op kantoor te reduceren. Berekend is dat bij ramen op het zuiden met luifels de temperatuurstijging met 65 procent afneemt en op het westen zelfs met 77 procent. In een gematigd klimaat als dat van Nederland kan het gebruik van zonneschermen tot 33 procent energiebesparing opleveren. 

  1. Plant bomen en creëer een groen dak

De meest natuurlijke airco is een boom. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit kunnen bomen dankzij hun schaduwwerking tot wel tien graden koelen qua gevoelstemperatuur. Ze leveren dus echt een enorme hoeveelheid gratis en natuurlijke koeling op. Ga dus bomen planten in de buurt van je bedrijf.

En tegen de muren van je bedrijfsgebouw kun je klimop laten groeien. Door muren uit de zon te houden kan dankzij het isolerend effect van de klimop de maximale temperatuur van een gebouw drastisch gereduceerd worden.

Je kunt daarnaast ook het dak wit verven. Wat zeg je? Ja zeker: Een licht dak weerkaatst zonlicht, waardoor je kantoor of bedrijfshal koeler blijft. Een groen dak, waarbij je het dak van je bedrijf volplant met allerlei vetplantjes, werkt ook isolerend. In zowel de zomer als de winter! Bovendien zorgt het voor extra natuur waar je ook de insecten heel blij mee maakt.

  1. Trek de juiste kleding aan

Europese berekeningen geven aan dat het aantal dagen dat we energie gebruiken om onze gebouwen te koelen sinds 2007 is verdubbeld. Daarvoor wordt veel energie gebruikt; steeds meer bedrijven kiezen voor een airco, terwijl deze tot wel dertig keer zoveel energie ‘slurpt’ als een ventilator. Maar trek nu eens om te beginnen de juiste kleiding aan voordat je naar het werk gaat. Is het warm, dan trek je een shirtje aan, en is het koud dan een warm trui. Door in kledinglagen te werken met een vest of overhemd kun je ook makkelijk een laag erbij of eraf aan doen.

  1. De ventilator 

Een ventilator werkt volgens het principe dat bewegende lucht vocht van je huid verdampt en je daarmee koeler houdt. Ze zijn dan wel elektrisch, maar kosten veel minder energie dan airconditioning. Een ventilator is dan ook niet zozeer om de hele werkruimte af te koelen, de ventilator koelt jou en je collega’s af. En wanneer je dan je werkplek verlaat, zet dan ook de ventilator uit. Bespaart weer energie. 

Foto: Abir Abdullah / Climate Visuals Countdown

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder