Hybride warmtepomp, zonne-energie of isolatie met fors belastingvoordeel voor werknemers

Energiebesparing

Hebben ook uw personeelsleden te kampen met sterk gestegen energielasten? Weet dan dat er een oplossing voorhanden is: Het Nationale Hybride Warmtepomp Plan. Dit plan laat zich het best omschrijven als het vroegere PC-Privé- of Fietsplanproject maar dan voor investeringen in duurzaamheid in de woningen van werknemers. In ruil voor vakantiegeld en/of verlofdagen, ontvangen zij fiscaal voordeel dat op kan lopen tot 55% van de te nemen verduurzamingsmaatregel.

Lagere drempel voor verduurzaming

Niet iedereen kan zomaar in een keer duizenden euro’s betalen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, zonnepanelen of isolerende maatregelen. Door deze constructie die in samenwerking met Klimaatplein partner HAASheat én Ernst & Young tot stand is gekomen, kost een hybride warmtepomp niet 5.000 euro maar 2.500 euro. Daarnaast besparen werknemers ook nog jaarlijks €750 tot €2.000 op gaskosten thuis. Zo wordt verduurzamen haalbaar en betaalbaar.

Ook voordelen voor werkgever

De regeling is voor bedrijven volledig kostenneutraal. De voordelen zitten in het feit dat werknemers in deze tijden van hoge energierekeningen geholpen worden met een structurele verlaging van de woonlasten. Het zorgt voor een sterke vergroting van de betrokkenheid en binding van werknemers bij het bedrijf. En last but not least: met de huidige personeelskrapte is het prettig dat werknemers geen vrije uren opnemen, maar inzetbaar zijn voor het bedrijf. De ervaring van meer dan 500 trajecten leert dat gemiddeld 10 dagen verdeeld over vier jaar worden ingeruild.

Totale ontzorging

Startpunt is een afspraak te maken met Het Hybride Warmtepomp Plan, om de opzet te bespreken. Na besluit levert Het HWP Plan een (email)tekst aan en verstuurt het bedrijf de informatie naar haar werknemers. Bij geïnteresseerde werknemers volgt een schouw van de woning naar wat de beste duurzame investering in de woning is en wat de werknemer qua energiebesparing mag verwachten. Afhankelijk van de woning is dit (een combinatie van) een hybride warmtepomp, zonnepanelen of isolerende maatregelen.

De werknemer kan via de portal van Het HWP Plan berekenen wat het voor zijn persoonlijke situatie betekent. Welke besparing het precies oplevert, hoeveel verlof dagen hij ervoor kan inleveren of hoe hoog het brutobedrag is.

Praktijkvoorbeeld: Vos Transport

Een deelnemer van het eerste uur is Vos Transport uit Deventer. Dit bedrijf is landelijk al koploper op het gebied van duurzaamheid en wil die lijn graag doortrekken naar haar 800 personeelsleden. HRM-manager Gitte Wisselink is enthousiast over Het HWP Plan en nog belangrijker; de vele personeelsleden die meedoen zijn dat ook.

Gitte Wisselink: “Er zij bij veel personeelsleden in korte tijd zonnepanelen geplaatst en we merken al dat de sfeer op de werkvloer nog positiever wordt zodra de zon schijnt 😊. Naast tegemoetkoming van personeel bij de energiekosten en een bijdrage aan de terugdringing van de CO2-uitstoot, is het niet opnemen van verlofdagen voor Vos Transport ook zeer belangrijk. Met de krappe arbeidsmarkt waarin we zitten telt elk uur op de vrachtwagen. Wij raden het iedere werkgever aan”.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder