Ziggo Dome kiest voor duurzame energie van energiecoöperaties

CO2-neutraal ondernemen

Sinds dit jaar is om | nieuwe energie de energieleverancier van de Ziggo Dome. Deze organisatie, een collectief van meer dan 80 energiecoöperaties, levert 100% duurzame, lokale stroom en werkt aan een snellere energietransitie in Nederland. Met deze samenwerking onderstreept ook de Ziggo Dome haar commitment aan duurzame energie.

André Dippell, directeur van om | nieuwe energie, legt uit: “Wij zorgen ervoor dat lokaal opgewekte duurzame energie bij onze klanten terechtkomt, zodat zij weer controle krijgen over hun energievoorziening. Dit maakt ons uniek. In tegenstelling tot commerciële energiebedrijven, investeren wij de winst lokaal en verlagen we onze tarieven voor klanten,” zegt Dippell. Deze investering stimuleert de realisatie van nieuwe duurzame projecten.

Burgers aan het roer

Klimaatplein partner Om | nieuwe energie ontstond elf jaar geleden als Duurzame Energie Unie, met als doel de energietransitie te versnellen. Decentrale energieopwekking is hierbij essentieel. De lokale coöperaties zijn eigendom van burgers, wat zorgt voor een sterke organisatie gericht op een groene toekomst. Dippell: “De recente energiecrisis maakt duidelijk hoe belangrijk het is om onze energievoorziening weer in eigen hand te nemen.”

Meer dan 80 coöperaties ontwikkelen duurzame projecten zoals wind- en zonne-energie, en helpen ook bij het verduurzamen van huizen en het bestrijden van energiearmoede.

Lokale warmtenetten

Naast het opwekken van zonne- en windenergie zijn een aantal coöperaties van om bezig met het ontwikkelen van lokale warmtenetten. André licht toe: “We moeten met z’n allen van het gas af, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Zeker als je in de stad woont heb je lang niet altijd toegang tot een warmtepomp. De Amsterdamse burgercoöperatie KetelhuisWG in Oud-West bijvoorbeeld, heeft daar een mooie oplossing voor bedacht. Ze hebben subsidie gekregen om een lokaal warmtenet aan te leggen waarbij ze warmte oogsten uit het Jacob van Lennepkanaal. Met behulp van centrale warmtepompen zijn vervolgens 1500 huishoudens voorzien van warmte.”

Samenwerking met Ziggo Dome

De Ziggo Dome koos eind 2023 voor om | nieuwe energie, omdat ze duurzaamheid serieus willen aanpakken. Dippell: “We willen de Ziggo Dome en de regio verder helpen door bijvoorbeeld de balans tussen energieproductie en -verbruik te verbeteren. We zitten hier in een gebied waar meer vraag is dan opwek. Omdat onze werkwijze zich kenmerkt door het lokale karakter kunnen wij een belangrijke rol spelen bij het creëren van een goede balans tussen wat er enerzijds wordt opwekt en anderzijds wordt verbruikt. Hierdoor kunnen we het netwerk veel beter benutten met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld door met verschillende partijen een energiegemeenschap te vormen waarbij er een directe koppeling is met een lokale energiebron, lokale mogelijkheden om energie op te slaan en aandacht voor verbruiksmomenten.

Tekst: Marlies van der Neut
Fotografie: Ferdy Damman
en Samen Om

Gerelateerde artikelen

Circulair installeren draagt bij aan duurzamere bedrijfsvoering

CO2-neutraal ondernemen

De installatiebranche staat aan de vooravond van een transitie naar circulariteit, waarbij de focus ligt...

Lees verder

CarbonLeap reduceert CO2 uitstoot transport Meelunie

Praktijkverhalen

Meelunie, een wereldwijde leverancier van agrarische ingrediënten, werkt samen met Klimaatplein partner CarbonLeap om de...

Lees verder

25 jaar Milieubarometer: milieu-monitoringtool voor duizenden ondernemers

CO2-neutraal ondernemen

Dit jaar bestaat de Milieubarometer 25 jaar. Adriaan van Engelen, directeur van initiatiefnemer Stichting Stimular,...

Lees verder