
Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?
Praktijkverhalen
In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...
Veel mkb-ondernemers lopen vast bij het aanvragen van een zwaardere stroomaansluiting. Maar er is goed nieuws: met lokale opwekking van zonne- en windenergie, slimme opslag en samenwerking met andere bedrijven, kunnen ze toch verduurzamen én groeien. Nieuwe inzichten laten zien dat deze aanpak energiekosten flink kan verlagen – tot wel 50% – en het stroomnet ontlast.
Wanneer uitbreiding of verduurzaming wordt tegengehouden door een vol elektriciteitsnet, kunnen bedrijven zelf het heft in handen nemen. Uit onderzoek van adviesbureau EqoLibrium, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), blijkt dat veel bedrijven creatieve en werkbare oplossingen vinden.
Een combinatie van zon, wind, energieopslag en het uitwisselen van stroom met buurbedrijven werkt het meest effectief. Daarmee zijn ondernemers minder afhankelijk van het net en ontstaat er weer ruimte voor groei.
De onderzoekers rekenden diverse scenario’s door voor bedrijventerreinen. De belangrijkste conclusies:
Hoewel investeren in eigen opwek en opslag geld kost, leidt het op termijn tot flinke besparingen. In de doorrekeningen daalden de jaarlijkse energiekosten met maar liefst 50%. Een mix van wind en zon is daarbij efficiënter dan alleen zon. Bovendien daalt het piekverbruik, waardoor tot 15% extra netcapaciteit beschikbaar komt.
NVDE sprak negen bedrijven die al bezig zijn met verduurzaming. Bijna allemaal zetten ze in op zon, wind én opslag. Acht van de negen willen ook energie uitwisselen met buren. De meerderheid geeft aan dat juist de combinatie van alle elementen nodig is om verder te kunnen ontwikkelen ondanks netbeperkingen.
En dat is logisch: als het niet waait, schijnt vaak de zon – en andersom. De bronnen vullen elkaar goed aan. De ervaring uit de praktijk sluit naadloos aan op de rekenmodellen.
Voor mkb-bedrijven biedt deze aanpak een duidelijke route vooruit. Wie samenwerkt met buren, investeert in lokale energie én slim inzet op opslag, kan ondanks netcongestie toch verduurzamen én groeien. Dat is goed voor het bedrijf én voor de gezamenlijke duurzame energietransitie.
Vind hier extra tips en een roadmap voor het verduurzamen van je bedrijventerrein >