Erkende maatregelen voor energiebesparing

Energiebesparing

In de wet is een artikel opgenomen dat bedrijven verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die je in vijf jaar kunt terugverdienen. Aan de praktische uitvoering van deze wet schort alleen nog het een en ander. In het Energieakkoord voor duurzame groei zijn nu afspraken gemaakt voor verbetering.

Eenvoudig besparing realiseren

Ondanks dat er al veel initiatieven door gemeenten en het bedrijfsleven zijn ontplooid met betrekking tot energie-efficiëntieverbetering, geldt dat dit niet vanzelf gaat. Uit onderzoek is gebleken dat gemeenten te weinig aandacht besteden aan energie-efficiëntie tijdens toezicht en handhaving. Een significant energiebesparingspotentieel blijft hierdoor onbenut. En dat is jammer omdat het voor ondernemers nu juist zo interessant en simpel is om met besparing aan de slag te gaan.

Concrete maatregellijsten voor energiebesparing

Er zijn nu eindelijk erkende concrete maatregellijsten die ondernemers kunnen helpen om energie te besparen. Die erkende maatregelen kunnen allemaal binnen 5 jaar worden terugverdiend. Hierdoor wordt het voor de ondernemer makkelijk om energie en dus kosten te besparen. Dit schept meer duidelijkheid voor bedrijven en voor de gemeenten, waardoor de uitvoering van de wet makkelijker verloopt.

Hulpmiddelen

Op het Klimaatplein is speciaal voor ondernemers een gratis 5-stappenplan te doorlopen waarbij alles op het gebied van energiebewust ondernemen wordt aangeboden. Ondersteunt met filmpjes van experts, enkele rekentools en tientallen quick wins voor energiebesparing kunnen organisaties direct zelf aan de slag. Ook de gemiddelde terugverdientijd van energiebesparende maatregelen staan vermeld, zodat je kunt zien vanaf welk moment het voor jouw bedrijf financieel rendeert. En afgezien van het financieel rendement draagt energiebesparing natuurlijk ook bij aan minder uitstoot van CO2… en dus aan een duurzamer wereld!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe LED verlichting zet de Nachtwacht in duurzaam licht

Energiebesparing

Het Rijksmuseum te Amsterdam heeft een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van haar verlichting....

Lees verder

Innovatieve stappen in de bouwsector voor een fossielvrije toekomst

Praktijkverhalen

De verduurzamingsuitdagingen waar Nederland voor staat zijn enorm. Hoe kijken bouwexperts binnen de sector hier...

Lees verder

Radboud Universiteit bespaart twee miljoen kWh stroom dankzij nieuwe verlichting

Praktijkverhalen

De Radboud Universiteit streeft naar een energieneutrale bedrijfsvoering in 2050. Een groot deel van de...

Lees verder